De nacht van 6 op 7 mei 2017, vier uur 's nachts. Het is die dag vrijwel windstil geweest, plusminus 16 graden. Een weertype dat ’s nachts doorzet. Johan van Boxtel loopt luchtig gekleed zijn woning uit. Hij rookt een sigaret en wandelt met ontspannen passen naar zijn auto.
De 32-jarige man is sinds twee maanden ingetrokken in de arbeiderswoning aan de Eindhovense Memlincstraat waar hij de dag en avond heeft doorgebracht met zijn vriendin Kim en haar kinderen. Zij ligt binnen te slapen met haar baby en haar 15 jaar oude zoon, twee kinderen uit eerdere relaties. Johan heeft zelf ook een zoontje, die deze nacht elders slaapt. De Eindhovenaar stapt in zijn auto, trekt op en rijdt de straat uit. Hij wordt geregistreerd door een camera kort voordat hij arriveert bij een woonwagenkamp aan de rand van de wijk Tongelre. Bij dit Orgelplein-kamp heeft Johan vermoedelijk een afspraak, maar dat is niet te zien op camera. Ondertussen stappen twee mannen iets verderop in dezelfde straat uit een zwarte VW Passat en wandelen weg. Een van hen loopt een beetje mank.
Enkele minuten later stapt Johan weer in zijn auto en rijdt weg.
Eenmaal terug bij de Memlincstraat wordt hij opnieuw geregistreerd door camera’s. Het stukje dat hij even daarvoor heeft gereden, was hij niet in beeld. De twee personen die bij het Orgelplein uit hun Passat stapten, zijn hier ook ter plaatse. Het is maar een paar honderd meter verderop en de twee hebben dus alle tijd gehad om hiernaartoe te lopen. Ze wachten – goed te zien op camera – bij een struikgewas. Johan parkeert zijn wagen en wil uitstappen als de twee mannen naderbij komen en een van hen het vuur op hem opent. Licht itsen schieten door de lucht. Johan valt neer in de deuropening van zijn wagen. De mannen rennen weg en laten het slachtoffer achter bij zijn auto. Anderhalf uur zal hij daar liggen, zonder dat iemand actie onderneemt.
Tomatensoep
Locatie: een woonwagen in Eindhoven. Tijdstip: de eerste week van 2018. Aanwezig: enkele familieleden van Johan van Boxtel, waaronder zijn vader Frans, Johans beste maat Gijs en diens partner Liesbeth. Het is een hecht familiegezelschap. Op de achtergrond staat een televisie die non-stop Omroep Brabant uitzendt. Iedereen heeft zijn schoenen keurig uitgedaan bij de voordeur. Het is de woonwagenwoning van Gijs en Liesbeth, waar Johan een groot deel van de laatste twee jaar heeft doorgebracht. De wagen staat naast de wagen waarin Johan zelf is opgegroeid.
Er worden onder het genot van vele bakken koffie herinneringen opgehaald aan de uren voordat ‘de ramp’ toesloeg.
Johan was ogenschijnlijk goed gehumeurd die dag. Hij wilde een goede vader zijn nu hij sinds twee maanden bij zijn nieuwe vriendin Kim was ingetrokken.
“Hij was hier nog op het kamp omdat hij een recept voor tomatensoep wilde hebben. ‘Onze Johan’ had het plan opgevat om dat weekeinde voor zijn nieuwe gezinnetje iets lekkers te gaan maken,” zegt Liesbeth, een nicht van Johans vader Frans, die naast haar zit.
Zijn familieleden proberen die dag zo goed als het gaat te reconstrueren, alsof ze zelf een soort rechercheteam zijn. De aanwezigen kennen de beelden die er van Johan beschikbaar zijn dan ook goed.
Ze zijn zelf aan de slag gegaan om cameramateriaal te verzamelen, ze hebben aangebeld bij buren in de Memlincstraat, ze hebben bezoekjes gebracht aan mensen die Johan kenden en zo kwamen ze steeds meer te weten.
Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal over Johan van Boxtel lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.