Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Willem Holleeder vs. zijn zussen

In januari 2003 werd Cor van Hout vermoord. Hij zou nu 59 jaar zijn. Als hij vanaf een wolk meekijkt, moet hij met lichte verbijstering zien hoe zijn nabestaanden nog altijd aan het touwtrekken zijn om zijn nalatenschap.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Inzet is een glinsterende berg goud. Een berg die nog altijd gloeiend heet is en die vooral zijn ex-vrouw Sonja Holleeder en haar familie heel wat blaren bezorgt.

In een bescheiden rijtjeshuis in een rustige woonwijk in het centrum van Alkmaar heeft een jaar lang een goudschat op zolder gelegen. Niet in een kluis of zo, gewoon in een kast. Tussen het speelgoed, in dozen van Playmobil. Veertig staven, in totaal zo’n twintig kilo. Het was nog net niet de bedoeling dat de kinderen er kasteeltjes mee gingen bouwen, maar verder lag het daar eigenlijk maar wat te liggen.

Ad van Hout, de twee jaar oudere broer van Cor, had het in bewaring gekregen. Het goud was in 1989 bij een bank aangekocht door de Amsterdammer Rob Grifhorst – alias De Bouwvakker – die zelf niet actief betrokken was geweest bij de Heinekenontvoering in 1983, maar wel bij de nasleep. Hij werd ervan verdacht een deel van het losgeld – ruim vijf miljoen gulden – te hebben geïnvesteerd in onroerend goed. Onder andere in Casa Rosso op de Wallen en in prostitutiepanden op de Achterdam in Alkmaar. Grifhorst is in 2014 overleden. Hij heeft in de jaren voor zijn dood nog een aantal verklaringen afgelegd over hoe het met die geldstromen tussen hem en zijn goede vriend Cor van Hout was gegaan. Dat Grifhorst daar ineens over verklaarde, kwam niet uit de lucht vallen: justitie had het onderzoek naar de geldstromen in 2007 weer opgepakt, nadat een andere goede vriend van Cor, Thomas van der Bijl, daar bij justitie en politie verklaringen over had afgelegd.

Even terug naar de dagen van de ontvoering van Freddy Heineken en chauffeur Ab Doderer, in het najaar van 1983. Van de 30 miljoen gulden losgeld was meteen al, dankzij ‘een gouden tip’, een groot deel ontdekt in een bos bij Zeist. Cor van Hout en Willem Holleeder waren de dans ontsprongen: ze waren naar Parijs gevlucht en hadden hun deel van het losgeld, vijf à zes miljoen gulden, veiliggesteld. Er was er maar één die beweerde dat hij wist waar het lag: Thomas van der Bijl. Van oudsher gabber van Cor en bijna-zwager: het eerste vriendinnetje van Cor was Anneke van der Bijl, zij is het zusje van Thomas. 

Cor als Midas

Uit de Griekse mythologie stamt het verhaal van koning Midas. Alles wat hij aanraakte veranderde in goud, maar hij stierf ongelukkig: toen ook zijn voedsel en zijn kind in goud veranderden, was de lol er snel vanaf. Cor van Hout was ook iemand bij wie bijna alles voor de wind ging toen hij vrijkwam na de straf voor de ontvoering. Een overvloed aan geld, een luxe leven, dure huizen, veel vrienden. Maar ook zijn gouden tijden veranderden. Hoe ironisch: koning Midas dankte zijn gave aan de wijngod, voor het redden van een dronken sater. Cor van Hout ging aan drank ten onder. Zijn beste vrienden keerden zich van hem af. Zelfs Thomas van der Bijl, omstreeks 2001, zo’n twee jaar voor de dood van Cor. Astrid Holleeder, de zus van Willem, zegt hierover in een verklaring: “Thomas heeft Cor het huis uitgejaagd. Ik weet niet waarom. Als Cor dronken was, was het een echte zeikerd.”

Thomas was een van de dragers van de kist, op de begrafenis van Cor. Hij moet veel verdriet hebben gehad van de onenigheid met Cor. Die ruzie was er

ook de oorzaak van dat het goud, dat Thomas in beheer had, werd afgeleverd

bij Ad van Hout. Die er behoorlijk mee in zijn maag zat. Toen de verstandhouding tussen Ad en Cor – ook als gevolg van de drankzucht van Cor – verslechterde, gaf Cor opdracht het goud naar Sonja te brengen. Zij verkocht het voor 575.000 euro. Eind goed al goed. 

Dit is een voorstukje uit onze Holleederespecial. Wil je het hele artikel van Hendrik Jan Korterink lezen over Willem Holleder en zijn zussen? Onze special ligt nu in de winkel is hier te bestellen.