Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De klas van Willem Holleeder

Willem Holleeder liep ooit rond met een onschuldig klappertjespistool. Hoe was Nederlands grootste crimineel als kind? Panorama haalde twee klassenfoto's boven water en vroeg vriend en vijand van toen naar hun herinneringen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De leraar

’Ik dacht : wat gaat er in dat koppie om?’ 

Naam: Fred de Jong

Leeftijd: 65 jaar

Beroep: onderwijzer op de Theo Thijssenschool.

”Ik gaf les aan de derde en vierde klas en had ook Wimpie Holleeder in mijn groep. Hij was een verlegen jongen. Ik zie hem nog zitten in zijn schoolbank. Dan zat hij stil voor zich uit te dromen. Ik dacht weleens: wat gaat er toch in dat koppie om? Verder had ik weinig contact met hem. Het was ook geen jongen met wie je makkelijk contact kreeg. Lastig was hij niet. Helemaal niet. Een doorsnee leerling. Zijn moeder kwam altijd op de ouderavonden. Een grote struise vrouw. Zij nam de opvoeding van de kinderen op zich en was erg betrokken bij hen. Zijn vader heb ik nooit gezien. Maar hij gaf vaak reclamemateriaal van Heineken mee, omdat hij daar als reclamemedewerker werkte. Hij reed ook wel met paard en wagen door de stad voor promotiedoeleinden. Leerlingen mochten van mij spullen meenemen om het lokaal wat op te vrolijken. Dat deed Willem dus ook. De school stond vol met door Heineken afgedankte stands en we hadden stapels met bierviltjes van Heineken.

Ook Willems zusjes Sonja en Astrid heb ik in de klas gehad. Vooral Astrid herinner ik me goed. Die viel op door haar intelligentie. Een pittige meid die uitblonk op school. Ze was een van de weinigen die naar het lyceum gingen; voor de meeste leerlingen was de mavo al heel wat.” (Astrid Holleeder is nu advocaat, red.) 

De buurmeisjes

’Ik werd vaak gepest, maar niet door Willem’

Naam: Rietje Dirver

Leeftijd: 48 jaar

Beroep: kapster

”Ik woonde vlakbij Willem in de buurt en speelde vaak met hem en andere kinderen op de Noorderspeelplaats. We gingen naar dezelfde kleuterschool en zaten daarna ook samen op de lagere school en mavo. Ik werd vaak gepest door de andere kinderen. Maar niet door Willem. Hij was geen pestkop.”

’Hij peuterde altijd in zijn neus’

Naam: Yvonne (dochter van Tante Hennie)

Leeftijd: 49 jaar

Beroep: lerares

”Ik zat bij hem op de lagere school en nog een jaar op de mavo. Hij zat tijdens de les vaak in zijn neus te peuteren. Hij was een hartelijke jongen. Ik kwam veel bij hem thuis, omdat hij bij mij om de hoek woonde. Het was een relaxed gezin. Hij kwam ook veel bij ons thuis.”

De moeders van het schoolplein

’Er was niets aan te merken op zijn moeder’

Naam: Leny Dirver, moeder van Rietje

Leeftijd: 79 jaar

”Stien Holleeder kende ik goed. We waren gelijktijdig zwanger. Rietje werd twee dagen later dan Willem geboren. We stonden altijd samen op het schoolplein te kletsen. Ze had thuis alles goed op orde, niks op aan te merken. Willem zie ik als schooljongen nog zo voor me: altijd keurig in de kleren. In de jaren zeventig zag ik hem vaak door de straat lopen. Vanuit mijn raam heb ik goed zicht op de Westerstraat. Hij ging bijna dagelijks naar café Arie (nu De Blaffende Vis, red.). Dan zag ik hem met zijn gabbers een biertje drinken op het terras. Toen ze wat ouder waren, stonden hun grote auto’s in de straat geparkeerd. Als ik Stien op straat tegenkwam zei ik: Altijd blijven lachen, hè! Ze antwoordde dan: Ja Leen, doe ik. En begrijpelijk, want ik zeg altijd maar zo: al is je kind van de galg gedropen, het blijft toch je kind.” 

Dit is een voorstukje uit onze speciale Holleederspecial die nu in de winkel ligt. Wil je het hele artikel van Marloes de moor en Sjerp Jaarsma lezen? Bestel de Holleederspecial dan hier.