Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rechter besluit verhoren zussen Holleeder openbaar

Verzoek advocaat Willem Jebbink afgewezen. Getuigen wel achter scherm, onzichtbaar voor de Neus. "De deuren blijven open."

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De getuigenverhoren van de zussen Astrid en Sonja Holleeder, alsmede die van Sandra Klepper zullen openbaar zijn. Wel zullen de vrouwen achter een scherm plaatsnemen zodat ze niet zichtbaar zijn voor Holleeder en zijn verdediging. Dat heeft de rechtbank van voorzitter mr. Wieland vanmiddag beslist. Hij voegde er aan toe dat de dreiging die de dames zouden ondervinden onvoldoende concreet is gemaakt. "Daarom blijven de deuren open."

Bedreiging

Het verzoek om de verhoren achter 'gesloten deuren' te laten plaatsvinden werd vanmorgen gedaan door de advocaat die zowel Astrid, Sonja als Sandra bij staat. Er zou een bedreiging geweest zijn aan het adres van Sonja, die door het OM zou zijn doorgegeven, hoewel de officieren ter zitting hier nog niet van op de hoogte waren. Zij sloten zich wel aan bij het verzoek om de zittingen achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

@backlink(157001)

Stemvervorming

De stemmen van Astrid en Sonja zullen ter zitting evenmin worden vervormd. Dit omdat de zussen zelf opnames hebben verspreid waarop deze te horen zijn. De stem van getuige Sandra Den Hartog-Klepper zal wel worden aangepast, omdat er van haar geen geluidsopnamen in de openbaarheid zijn gebracht.

Sonja Holleeder

Verhoor

De uitspraak vormde vanmiddag meteen het startschot voor de ondervraging van Sonja Holleeder, die volgens de rechtbank een broze gezondheid heeft - en daartoe telkens in korte sessies zal worden bevraagd. Zij zal eerst door de rechters en daarna door de verdediging worden ondervraagd. Het OM zal pas later haar vragen gaan stellen aan de getuige. Sonja heeft een hele reeks verklaringen afgelegd. In 2013 heeft ze kluisverklaringen afgelegd, daarna volgden nog 11 verhoren. Ook is ze in de Passage-zaak gehoord.

Erger

In haar uitspraken is de Holleeder-zus vrij duidelijk, waarbij ze trouwens opvallend rustig spreekt. Sonja hoopte dat haar broer zou veranderen. Ook de laatste keer toen Willem vrijkwam. "Maar het ging alleen maar over geld en het werd alleen maar erger."

"Willem zei altijd dat hij petten had, corrupte agenten" dat boezemde me angst in. Nu wil ik gerechtigheid voor mijn kinderen."

"Willem zei altijd dat hij petten had, corrupte agenten" dat boezemde me angst in. Nu wil ik gerechtigheid voor mijn kinderen."

Op de vraag wanneer bij haar het idee is gaan leven om tegen hem in verzet te komen. "Vanaf 1996." In dat jaar werd zij samen met haar man Cor van Hout beschoten in de Amsterdamse Deurloostraat. "Willem zei dat die aanslag van Sam Klepper en John Mieremet af kwam. Daar was ik daarna ook bang voor."

"Als hij bij mij kwam, en ik begon over Cor, vond hij mij een debiel of een mongool. Ik verdedigde Cor altijd. Dan werd hij zo kwaad. Hij kon niet met mij niet communiceren. Het was intimiderend en drukkend."

"Hij is voor mij een vieze hond! Cor lag nog boven de grond, kwam ie al bij me thuis dat ie de aandelen van de Achterdam moet hebben. Met z’n ze is m’n lievelings zussie en zn familieman...

Hallo zeg! Het is een afschuwelijke man!"