Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

VVV-fans niet vervolgd voor racisme tegen PSV

Het Openbaar Ministerie gaat de supporters van voetbalclub VVV niet vervolgen voor racistische uitlatingen tegen PSV spelers. Volgens het OM is het te onduidelijk wie wat heeft geroepen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

PSV speelde op 15 oktober tegen VVV in de Venlose Koel. Hoewel PSV er met 2-5 won, herinneren we vooral de racistische uitspraken die door sommige ‘fans’ werden gedaan. Toen donkere spelers het veld verlieten, werden ze uitgescholden en klonken er oerwoudgeluiden op de tribune. Zo werd linksback Joshua Brenet een ‘kankerneger’ genoemd. "Het is niet de eerste keer dat je dat soort dingen naar je hoofd krijgt, en het zal ook niet de laatste keer zijn. Ik moet het achter me laten en verder kijken. Racisme is er nu eenmaal", vertelde de speler tegen Omroep Brabant.

Grievend

Voor het OM is het duidelijk dat er na de wedstrijd racistische uitlatingen zijn gedaan. Ze kan echter niet bewijzen wie de geluiden maakte. Groepsaansprakelijkheid is niet mogelijk en daarom is besloten om af te zien van vervolging. "Deze uitlatingen zijn zeer discriminerend en grievend richting de betreffende PSV-spelers en ondermijnen een maatschappij waarin gelijke behandeling zonder onderscheid naar ras een groot goed is", zegt hoofdofficier van justitie Jan Eland.

VVV keurde de actie zelf ook af. "Deze walgelijke racistische geluiden horen niet thuis in een voetbalstadion en staan haaks op de kernwaarden van onze club", schreven de Venlonaren na de wedstrijd op hun website. De club deed dan ook haar best om de daders te vinden en de verantwoordelijken een stadionverbod op te leggen. Dat is dus niet gelukt.