Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Britse leger ingezet bij onderzoek naar gasaanval op spion

Ongeveer 180 militairen uit het Britse leger worden ingezet bij het onderzoek naar de gifgasaanval op de Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia Skripal.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Zaak Skripal

Speciaal getrainde commando's en mariniers gaan helpen bij het oplossen van 'de zaak Skripal'. Een Russische dubbelspion werd afgelopen week op klaarlichte dag samen met zijn dochter bewusteloos aangetroffen op een bankje in het Zuid-Engelse plaatsje Salisbury. Beiden waren onwel geraakt en belandden al snel in een coma. Onderzoek wees uit dat zij een giftig gas hadden ingeademd, vermoedelijk het zeer gevaarlijke Sarin-gas. Zij vechten op dit moment voor hun leven in een Brits ziekenhuis, evenals agent Nick Bailey, de man die hen vond en ook het gas heeft binnengekregen. Hij is ernstig ziek, maar wel bij bewustzijn.

Objecten

De militaire experts die nu ingezet worden zouden op diverse gebieden bijzondere kennis hebben. Zo zouden ze alles weten van chemische-, biologische- en nucleaire oorlogsvoering. Ze zullen vanaf vandaag het onderzoek gaan helpen bij het afvoeren van objecten die nog altijd in de omgeving van het bankje staan waarop pa en dochter Skripal zijn gevonden, zoals auto's. Ook zullen zij onderzoek doen in- en rond de woning van de dubbelspion.

Yulia en Sergei Skripal kort voor hun dood in een pizzeria.

Doodsoorzaak

Britse media maken ook bekend dat de graven van de op relatief jonge leeftijd overleden echtgenote van Skripal, Lyudmila, overleden in 2012 en die van zijn niet al te lang geleden gestorven zoon Alexander, 2017 - beiden 'rustend' op een begraafplaats in Salisbury - ook onderdeel zijn van het onderzoek. De Britten willen weten of hun doodsoorzaak mogelijk óók veroorzaakt werd door een gifgasaanval. 

Graven van vrouw Lyudmila en zoon Alexandr, wier dood nu 'verdacht' is.

@backlink(169687)

Russen

Van begin af aan is er door de internationale gemeenschap gewezen naar Rusland, en dan in het bijzonder naar president Vladimir Putin als mogelijke opdrachtgever van deze gifgas-moordaanslag. Skripal is een Rus die een opleiding genoot in eigen land, maar later overliep naar Britse zijde. Na gevangen genomen te zijn is hij tien jaar geleden door de Russen uitgeleverd bij een 'spionnenruil'. Sindsdien woont hij in Engeland. Hij en zijn dochter willen een cadeautje kopen als zij afgelopen zondagmiddag allebei onwel worden na bezoek aan een café. Even later storten beiden doodziek neer bij een bankje.