Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Is Klaas Otto echt ziek of heeft hij er gewoon de pest in?

De rechter in de strafzaak van de Brabantse verdachte beslist dinsdag of het proces doorgang kan vinden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het kwam eerlijk gezegd voor velen als een verassing. Klaas Otto was gisteren niet aanwezig bij de eerste dag van de behandeling van zijn strafzaak aan de rechtbank in Rotterdam. Zijn advocaat Louis de Leon vertelde de rechtbank dat zijn cliënt er door heen zit. Het zware detentieregime heeft zijn tol geëist. Otto zit tegen een burn out aan, of heeft er al een. Hij is niet in staat om zich op dit moment op adequate wijze voor te bereiden op de strafzittingen.

Onderzoek

De verassing zat hem erin dat Otto bij regiezittingen, de afgelopen anderhalf jaar, merentijds wel aanwezig was. Dat hij er nu niet meer tegen lijkt te kunnen is daarom opvallend. De rechtbank ging mee in het voorstel van het OM tot een 'onafhankelijk' psychologisch onderzoek, en dat moet dinsdag afgerond zijn. Op basis van het verslag dat er dan ligt beslist de rechtbank of de zaak verder kan gaan, of dat hij moet worden opgeschort, waartoe Louis de Leon heeft verzocht.

BPG-regime

Op zich heeft Otto wel een punt. Er is hem door de rechtbank begin dit jaar toegezegd dat hij in een minder streng regime zou mogen gaan tuchten. Gisteren bleek dat de No Surrender-oprichter nog steeds vast zit in Vught, en niet eens in de EBI, maar in een 'BPG-regime' dat zo mogelijk nóg zwaarder is. Een van de kenmerken van deze detentievorm is dat Otto zich te pas en te onpas naakt en geboeid dient aan te bieden voor een zogeheten 'visitatie', ofwel een controle tot in alle lichaamsholten of hij geen verdachte of verboden spullen bij zich draagt of mogelijk van gevangenisbezoek in bezit heeft gekregen.

Naar nu blijkt is de rechtbank helemaal niet gerechtigd om Otto die toezegging te doen. Of laten we zo zeggen: ook het uitvoerend apparaat in het Nederlandse gevangeniswezen beslist daarin mee. En vanuit die hoek is er nog geen groen licht gegeven om Otto naar een minder strenge gevangenis te laten vertrekken.

@backlink(169837)

Afpersing

Het was gisteren desalniettemin een zeer interessante dag aan de extra beveiligde rechtbank, voor misdaadvorsers. Want Otto's medeverdachte Janus de V. was wel aanwezig en die ging uitgebreid in op de aanklacht dat hij samen met Otto een autohandelaar uit Bergen op Zoom - ene Danny - zou hebben afgeperst. Klaas Otto zou foto’s van Danny’s kinderen hebben getoond aan Danny en dreigde hun oren af te snijden, als hij niet deed wat Otto wilde. Het een en ander had te maken met een oud No Surrender-lid, ene Jack, die was gevlucht waardoor deze Danny als een zondebok naar voren was gehaald. Danny moest boeten, zo staat er in het dossier.

Janus de V. wilde zover gaan als dat hij toegaf dat er een conflict speelde maar veel herinnerde hij zich er niet meer van. Het was al lang geleden. Wel zou hij betrokken zijn geweest bij het overzetten van de registratie van een boot die aan deze Danny zou hebben toebehoord. Niet helemaal duidelijk hoe groot zijn rol is geweest en in hoeverre hij hierbij op zijn beurt weer óók door Otto onder druk is gezet.

Angst

Slachtoffer Danny, een geoefend vechtsporter, claimt nu 273.000 euro voor de vermeende afpersing van meerdere auto’s en de genoemde boot met trailer. Dit op basis van zijn verklaring dat hij afgetuigd is door Otto en De V. "Ik heb nog steeds angst voor de heer Otto", liet hij de rechtbank gisteren schriftelijk weten.

Klaas Otto en Janus de V. zoals zij vorig jaar maart zijn getekend aan de rechtbank.

Buurman

"Ik heb helemaal niets met Klaas Otto te maken," zei Janus de V. die jarenlang naast de No Surrender-oprichter woonde in Bergen Op Zoom en in die periode bij openbare 'No Surrender--aangelegenheden veel met hem gezien is.

Iets zegt ons dat Klaas Otto aanstaande dinsdag weer van de partij is, al was het maar om zijn visie op deze verdenking te geven.