Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdachten liquidatie Willem Endstra opnieuw voor de rechter

Het Gerechtshof neemt de zaak tegen de verdachten van de moord op Willem Endstra in 2004 na deze zomer in hoger beroep.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het Amsterdams Gerechtshof heeft Panorama laten weten dat de vermeende schuttersploeg die de moord op Willem Endstra heeft uitgevoerd na de zomervakantie van 2018 opnieuw voor de rechter komt. In eerste aanleg werden de drie hoofdverdachten in deze zaak vrijgesproken. Dit 'Enclave-proces' overlapt straks vermoedelijk op bepaalde punten met de zaak van Holleeder. Want die staat terecht voor het opdracht geven tot de liquidatie op Endstra.

Persvoorlichter

De persvoorlichter van het Amsterdams Gerechtshof, Ron van Leeuwen, schrijft Panorama: "In deze zaak is op 24-11-2017 een regiezitting geweest. Het OM heeft appel ingesteld. Enkele onderzoekwensen zijn toegewezen. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet vastgesteld. Waarschijnlijk na de zomer."

Relatie

Is dit slecht nieuws voor Holleeder? Waarschijnlijk wel. In de nog te houden hoger beroep-rechtszaak zal de Endstra-liquidatie opnieuw minitieus onder de loep komen, mogelijk heeft justitie in de loop der tijd nieuw onderzoek kunnen doen om de rol van een opdrachtgever als Holleeder duidelijker naar voren te kunnen brengen, in dit geval in relatie tot de schuttersploeg. Daarbij spelen de verklaringen die verdachten als Astrid- en Sonja Holleeder 'as we speak' afleggen een rol. En zij vormen nog maar het startpunt van een lange reeks aan getuigen die de komende tijd in de Holleederzaak zullen gaan verklaren over de onderwereldmoorden die aan De Neus worden toegeschreven. Holleeder staat terecht voor het opdracht geven van de liquidaties op Cor van Hout, Cees Houtman, Thomas van der Bijl en Johnny Mieremet. Ook staat hij terecht voor twee moordpogingen.

@backlink(169863)

Turkse achtergrond

Op dit moment ligt een Panorama-Holleeder-special in de winkel, daarin staat een artikel waarin uitgebreid op dit onderzoeksdossier wordt ingegaan. Bij het zogeheten Enclave-onderzoek kwam een groep verdachten in beeld, merendeels met een Turkse achtergrond en daarnaast ook een aantal 'tussenpersonen' uit de regio Amsterdam en Almere. Zij zouden volgens justitie in samenwerking met het 'gouden trio' Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis tot het moordplan zijn over gegaan. Een kroongetuige die hen in verband bracht met deze liqudiatie -  onderwereldfiguur Hidr Korkmaz - is eind vorig jaar omgekomen bij een visongeluk. Het is onbekend of hij voor zijn dood nog aanvullende verklaringen heeft afgelegd die justitie zou kunnen inbrengen bij het hoger beroep.