Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De nekslag voor Willem Holleeder

Naast ‘topcrimineel’en ‘knuffelcrimineel’ heeft Willem Holleeder er drie kwalificaties bij: ‘gek’, ‘psychopaat’ en ‘seriemoordenaar’.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Ze komen voor rekening van zijn jongste zus Astrid. Samen met zijn andere zus Sonja en een ex-vriendin heeft ze in het diepste geheim uitgebreide verklaringen afgelegd over haar oudste broer. “Hij vernietigt altijd zijn eigen omgeving.” 

Loopt hij nou te fluiten? Dat is de vraag die even in de ruimte hangt als Willem Holleeder afgelopen week om iets voor tien uur op woensdagochtend de rechtszaal binnenwandelt. In een nette, donkere broek en grijze, wollen trui met zijn inmiddels kenmerkende lichtblauwe overhemdkraagje eroverheen. Zeg maar zijn College Tour-tenue. Hij lijkt die twee, drie seconden dat hij door de rechtszaal wandelt even soepel en licht te lopen als alle andere keren, maar met een snelle blik op zijn gezicht, op zijn ogen vooral, kun je concluderen dat hij minder op zijn gemak is dan voorheen. Wie goed kijkt, ziet zijn ogen namelijk van links naar rechts schieten, misschien wel op zoek naar een voor hem bekend gezicht, naar een soort baken waar hij zich even aan vast kan klampen. In zijn geval zou dat ongetwijfeld een brede lach en een joviale knipoog betekenen, maar Willem Hollee- der vindt dat bekende gezicht niet in die paar seconden op weg naar zijn zitplaats, het verdachtenbankje. Dan legt hij de laatste meters af en horen we hem een wijsje uiten.

Wil hij op deze manier laten weten aan de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de verslaggevers dat hem niets te maken valt? Onmogelijk om daar antwoord op te geven, want niemand kan contact maken met de man die volgens velen alle kleur is verloren. Op zich is het dan ook best toepasselijk dat het OM twee gigantische, zwarte schermen achter zijn rug heeft geplaatst. Officieel opdat hij geen tekens kan geven naar de buitenwereld, maar voor ons, journalisten, is het zo ook onmogelijk nog iets te kunnen aflezen aan zijn lichaamstaal. Niemand kan zien of hij verveeld naar het plafond staart of op zijn nagels bijt als de tenlastelegging wordt voorgelezen door de officier van justitie. Of wat zijn reactie is als hij hoort dat hij verdacht wordt van het opdracht geven voor de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman en van het lidmaatschap van een criminele organisatie. Of hoe hij zijn hoofd houdt op het moment dat er uit de verklaringen van zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder en zijn ex Sandra Klepper wordt voorgelezen op wat voor monsterlijke wijze hij deze vrouwen jarenlang zou hebben geterroriseerd.

Letterlijk over lijken

Willem Holleeder, de man die tot voor kort ‘slechts’ veroordeeld was voor ontvoering en afpersing, wordt al jaren verdacht van betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld. Maar tot niet zo heel lang geleden leek justitie die verdenkingen niet hard te kunnen maken. Niet hard genoeg, althans. Maar terwijl Holleeder op zijn scooter door Amsterdam rijdt, op de foto gaat met BN’ers, optreedt in een tv-show en weer wordt aangehouden in de afpersingszaak van Danny K. en Dick V., draaien de raderen van justitie gestaag verder. En niet zonder succes.

Allereerst is daar de biecht van kroongetuige Fred Ros. Hij verklaart dat Holleeder betrokken is geweest bij de liquidaties van Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Als daar de bedreiging aan huis van misdaadverslaggever Peter R. de Vries bijkomt, is dat voor het OM genoeg reden om Holleeder op te pakken.

Maar naar nu blijkt heeft justitie jarenlang drie troefkaarten aan de borst gehouden. Het zijn de verklaringen van zijn zussen: Astrid en Sonja Holleeder. Daarnaast heeft ook Sandra Klepper, zijn ex-vriendin, uitgebreid verklaard over Willem Holleeder.

“Willem is een psychopaat. Hij schept er genoegen in mensen te vernietigen,” stelde Astrid in een interview met NRC Handelsblad. In haar verklaringen tegen justitie schetst Astrid het beeld van een paranoïde man die anderen terroriseert.

“Alles bij Willem draait om het feit dat als je niet met hem bent, dan ben je tegen hem. En als je tegen hem bent, dat weet je wat er met je gebeurt.” 

Dit is een voorstukje uit onze Holleeder special. Daarin lees je dit volledige artikel van Wouter Laumans en Vico Olling en nog vele andere verhalen rond de meest beruchte crimineel van ons land. Je kunt 'm hier bestellen.