Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De dodelijke val van Fabio Casartelli

Ze kwamen veel te vroeg om het leven, tijdens het uitoefenen van hun sport. Veel oneerlijker kan het niet; jonge, goedgetrainde atleten die van het ene op het andere moment worden weggerukt uit het leven. Deel 3: wielrenner Fabio Casartelli.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Marco was een baby van twee maanden, toen hij zijn vader Fabio verloor. Op de anken van de Portet d’Aspet, een berg in Frankrijk. Niet dat Marco herinneringen heeft aan de dood van zijn beroemde wielrennende vader – die komen van vergeelde foto’s en oude beeldopnamen – maar een racefiets heeft Marco Casartelli nooit aangeraakt. In ieder geval nooit serieus.

Echtgenote Annalisa en zoontje Marco bij de herdenking van Casartelli’s dood. 

Z’n moeder Annalisa, de weduwe Casartelli, zegt dat Marco als opgroeiende tiener ook een tikkeltje ‘lui’ en ‘anti-sport’ was. Dat laatste heeft de dood van z’n vader Fabio, tijdens de Tour de France van 1995 volgens haar dan weer wél met hem gedaan. “We hebben er thuis altijd over gepraat,” zegt Annalisa. “De dood van Fabio is nooit een taboe geweest. Marco heeft de foto’s altijd zien hangen thuis, hij weet dat z’n vader een kampioen was. Dat heeft nooit tot problemen geleid. De angst die ik had om samen met hem op te groeien, zonder vader, is steeds kleiner geworden. Komt ook omdat Marco een stille, rustige jongen was. Als kind, maar ook als tiener. Eigenlijk net als z’n vader.” Marco Casartelli is nu bijna 23 jaar en verre van een sportief type. Hij is opgeleid als boekhouder, maar heeft ook gewerkt als vertaler en graficus.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Fabio Casartelli lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.