Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Harm Edens: "Gamen is een grotere bedreiging dan Netflix!

Harm Edens (56) beleefde onlangs toch wéér een comeback met Dit Was Het Nieuws, een van de langstlopende televisieprogramma’s van het land. In zijn columnbundel HARM.TV, 10 jaar afzien geeft hij zijn visie over de rest van het televisielandschap.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Dit Was Het Nieuws moest in 2009 stoppen van de Tros, jullie gingen naar RTL, maar zouden daar niet vernieuwend genoeg zijn. Nu zijn jullie terug bij de publieke omroep. Zorgt dat voor genoegdoening?

“Het voelt heel vertrouwd. Als je dat twintig jaar hebt gedaan en dan opeens niet meer, mis je wel iets. Dan waren we weer niet vernieuwend genoeg, dan te duur of vergeten in de programmering te zetten. Je komt er toch nooit achter wat het nou is. Toen de TROS in 2009 zei dat ze stopten, was ik wel chagrijnig. We scoorden goed en ik bepaalde liever zelf of we stopten of niet. Toen zei Raoul Heertje: We hebben veertien jaar de kans gehad, daar moet je ook blij mee zijn. En dat is ook weer zo. Maar genoegdoening? Nee, eigenlijk niet. Dan wordt het zo kinderachtig. Maar ik ben wel blij dat het goed scoort. Mogen we vast blijven.” 

Als je in Nederland geboren wordt heb je stinkende mazzel...

Het is een van de weinige programma’s die al meer dan twintig jaar op televisie is, al sinds 1996. Wat is het geheim?

“Dat het over nieuws gaat, op vrolijke wijze. Datgene waar je dagelijks mee wordt geconfronteerd, wordt voorzien van een ander soort commentaar. Dat is in principe al leuk, wie het ook doet. En we proberen het met hoge kwaliteit te maken, er zitten heel veel schrijvers op. We werken er in ieder geval hard aan om het goed en zo satirisch mogelijk te maken. We hebben door de jaren heen altijd kritisch gekeken: hebben we nog meerwaarde? We maken ook maar zeven afleveringen en dan stoppen we weer. Als je er maar weinig maakt blijft het lang leuk, denk ik. Het is wel slopend zo’n opname. Ik word er echt heel moe van.” 

Veel mensen vrezen voor het bestaan van televisie, omdat de jeugd alleen nog naar YouTube en Netflix kijkt. Hoe zie jij de toekomst?

“Ik denk dat we ons meer gaan concentreren op dingen die er toe doen. Het livekarakter zal iets omhoog gaan, want als er echt iets gebeurt, qua sport of evenementen, dan kijkt iedereen wel. En of je dan online kijkt of op een beeldbuisje, dat maakt niet uit. Het is wel op dát moment kijken. Die vlogs gaan vaak over helemaal niks. Zit je te kijken hoe een meisje make-up op haar kop smeert... Dat blijft niet heel lang boeiend. Als je 26, 27 bent denk je op een gegeven moment: nu is het wel goed. Zodra mensen kinderen krijgen willen ze ’s avonds ook naar The Voice kijken met een lekkere bak chips op schoot. Nee, ik ben helemaal niet bang voor de toekomt van de televisie. Weet je wat veel erger is als concurrentie?”

...Wees eerlijk, we leven hier dus echt wel in een luilekkerland 

Nou?

“Gamen! Ik begrijp er geen bal van, maar ik weet niet hoeveel mensen dat wel niet doen en er helemaal in ondergedompeld raken. Komt er zo’n gamegoeroe uit Amerika naar de Ziggo Dome en zitten er 14.000 mensen te kijken naar hoe iemand gamet. Het gebeurt gewoon dat kinderen snel naar school rennen en weer terug, en verder hun hele leven gamen. Al die mensen die verdwijnen in een gamebubbel moeten we weer terug zien te halen. Ik weet alleen niet hoe...” 

 Dit is een voorstukje uit ons blad, dat nu in de winkel ligt. Wil je het hele interview met Harm Edens lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.