Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sjaak B. gearresteerd na verhoor Astrid Holleeder

Voor het eerst noemt de zus van De Neus anderen in verband met een liquidatie.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Tot op heden reserveerde Astrid Holleeder haar kruit met name voor haar broer. Ze belastte hem zo zwaar ze maar kon. Gisteren deed ze daar - misschien wel voor het eerst - nog een schepje bovenop en maakte ze melding van een geluidsopname waarop hij zou beweren dat de Amsterdamse crimineel Sjaak B. de man is geweest die de motor heeft bestuurd ten tijde van de liquidatie op Cor van Hout, die op 24 januari 2003 werd doodgeschoten, nu alweer vijftien jaar geleden.

Passageproces

Meteen daarop heeft de Amsterdamse politie B. opgepakt, zo schrijft De Telegraaf vanmorgen. De krant, die onlangs nog diep door het stof moest vanwege een onjuiste publicatie over Holleeders vorige advocaat beweert ook dat de uitspraak van Astrid een 'schok' veroorzaakte bij De Neus en zijn verdediging, mr. Janssen en Malewicz. Volgens andere aanwezige journalisten maakten zij juist helemaal geen bewogen indruk en leken zij gedurende de ochtendsessie aan de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, eerder gericht op andere aspecten van deze zaak.

B. is inmiddels verhoord, zo meldt het AD. Bij dat verhoor zou hij hebben ontkend betrokken te zijn geweest bij de moord op Van Hout.

De Amsterdamse Sjaak B., opgegroeid in Badhoevendorp, werd eerder tijdens het Passageproces vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidaties maar wel tot vijf en een half jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege wapenhandel en bezit. Lees hier de volledige uitspraak in zijn zaak terug.

Drie jaar geleden is B. het slachtoffer geworden van een liquidatiepoging op Panama. Hij overleefde daarbij een schot door zijn hoofd en is sindsdien zwaar gehandicapt. Hij zou de afgelopen twee jaar lange tijd in een revalidatiecentrum hebben doorgebracht.

De beschieting van B. in Panama.

Panama

B. heeft nog een getuigenis afgelegd in het hoger beroep van het Passage-proces. Die kwam tot stand vanuit een onderhandeling die het OM met hem voerde toen hij nog in een ziekenhuis lag in Panama waar hij volgens eigen zeggen 'gemarteld' werd. Bij die getuigenis vertelde B. het gerechtshof in Amsterdam dat de moord op Van Hout is georganiseerd door Johnny Mieremet, en dat twee Joego's deze liquidatie hebben uitgevoerd.

Martin Kok

Wijlen Martin Kok schreef enkele maanden voor zijn dood, december 2016 nog een huiveringwekkend portret van een ontmoeting met B. in een Amsterdamse kroeg aan de Ceintuurbaan. Bij die gelegenheid bleek de volop herstellende B. nauwelijks in staat in volledige zinnen te spreken, en dronk hij zijn consumptie via een rietje. Sondevoeding dus. Zijn tongfunctie zou niet meer naar behoren fungeren na het schot dat hem van achteren raakte. Begin 2017 zou hij nog een keeloperatie hebben ondergaan.

Daarvanuitgaande lijkt de kans niet erg groot dat justitie deze man lang gaat vasthouden. Mocht hij verdacht blijven in het Holleederproces zal hij waarschijnlijk worden toevertrouwd aan zijn naasten, desnoods met een enkelband om.

@backlink(160431)

Jesse Remmers

Hoe het OM nu denkt het bewijs tegen B. wel rond te krijgen is nog even de vraag. De tape waarop Holleeder de uitspraak doet is nog niet afgespeeld in de rechtszaal. Dat geldt evenmin voor het ondersteunende bewijs dat Astrid Holleeder zegt gevonden te hebben in een opgenomen gesprek met een oude vriend van Cor van Hout., Ariën Kaale. Overigens noemde Astrid niet alleen Sjaak B. maar zei ze ook dat ze 'begrepen heeft' dat Jesse Remmers de man was die zou hebben geschoten. De Utrechtse Gilbert R., de zoon van de bekende crimineel Henk R., zou weer de bron zijn van wie Ariën Kaale zijn verhaal had.

Laatste Avondmaal

Sjaak B. geldt tot op de dag van vandaag als een vertrouweling van Holleeder.  De kans dat De Neus deze crimineel zomaar 'bewust' onder de bus zou gooien is klein. Dat hij hem zou hebben genoemd in een vertrouwelijk gesprek aan Astrid maakt vooral heel erg nieuwsgierig naar de bewuste opname. 

B. maakte deel uit van een notoir onderwereld-gezelschap dat in het najaar van 2014 - kort voordat Holleeder vast kwam te zitten en B. werd beschoten in Midden Amerika - plaats nam aan een tafel in het restaurant Oceanië aan de Amsterdamse Scheldestraat. Tijdens dit zogeheten 'Laatste Avondmaal' - voor het eerst gepubliceerd door Martin Kok - schoof B. wat later aan. Hij is op de rug gefilmd door een omstander. Zie hieronder.