Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Forse straffen voor xtc-handel in de Party King

Straffen van 10, 9, 8 jaar en 42 maanden opgelegd bij mega-drugszaak rond verhuurbedrijf in Best.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het deed zich voor als een entertainmentverhuurbedrijf. Het bleek uiteindelijk een warenmarkt voor lieden actief in de synthetische drugs. Illustere onderwereldnamen kwamen op dit adres voorbij in gesprekken die de politie aftapte. Vandaag deed de rechtbank in Den Bosch uitspraak tegen de mannen die het drugshandelscentrum 'Party King' in Best hadden opgezet. Hen wordt handel in harddrugs verweten, als ook bezit van bepaalde drugs. De straffen liegen er niet om. Leider Alfons G. uit Best krijgt 10 jaar opgelegd, uitvoerder Bert L. 9 jaar, eigenaar van het verhuurbedrijf Rens H. 8 jaar, een vierde verdachte: 42 maanden en diens partner partner: 6 maanden.

Samenstelling

De hoofdverdachten zijn afkomstig uit Best en Etten Leur. Drie van hen waren vandaag aanwezig op de zitting, een - Rens H. - is zwaar ziek. 

Over de samenstelling van deze drugshandelende groep bestaat volgens het OM geen twijfel: Rens H. was eigenaar van het verhuurbedrijf en 'facilitator'. Alfons G., een kamper uit de buurt, 'de grote man die alles had bedacht en georganiseerd', Bert L. 'de uitvoerder' en de vierde was de 'kok'. En met kok wordt hier niet bedoeld het koken van eten maar het produceren van drugs. Er is in het kader van dit onderzoek ook een ondergronds lab in Etten Leur opgerold.

De verdachten hadden een ondergronds lab in Etten Leur.

Bonnetjes

Dat het bedrijf officieel te boek stond als entertainmentverhuurbedrijf voor bedrijfsfeesten, en festivals, dat bleek een 'broodje aap'. Zo las de rechter vanmiddag voor in het vonnis. De verdachten konden nauwelijks bonnetjes overleggen. Er ging nog geen podiumlamp of geluidsmonitor de deur uit. Toch werden er contante bedragen op de rekeningen van de onderneming gestort.

@backlink(168425)

Cocaïne

Drie van de vier hoofdverdachten hadden contacten met klanten. Ze betaalden samen de huur, deelden in de opbrengst. Naast dat ze schuldig zijn aan handel in harddrugs trof justitie ook drugs aan bij de verdachten: 15 kilo xtc-pillen en negenhonderd gram cocaïne.

Justitie meent dat de activiteiten van de vier hoofdverdachten niet alleen van negatieve invloed zijn geweest op de volksgezondheid. Ook hebben de verdachten een kwalijke rol gespeeld bij het faciliteiten van criminele activiteiten. 

Ton van Dalen

Het onderzoek naar de Party King is twee jaar geleden begonnen. Nadat rechercheurs door krijgen dat de omvang van de handel in synthetische drugs vanuit het verhuurbedrijf in Best veel groter is dan verwacht 'schaalt' het onderzoek 'op'. Uiteindelijk vinden er op 4 april 2016 een vijftigtal invallen plaats, op een grondgebied van Rotterdam tot Eindhoven. Ook de bekende drugshandelaar Ton Van Dalen wordt opgepakt. De beruchte Eindhovense drugshandelaar Janus van Wesenbeeck geldt ook als verdachte, maar justitie weet hem niet te vinden. Hij zou naar Zuid Amerika zijn gevlucht.

Hoge straffen

Het Landelijk Parket heeft het 'Trefpunt'-onderzoek opgesplitst in meerdere strafzaken, waarvan de zaak waarin vandaag uitspraak is gedaan een van de belangrijkste is. Naar verwachting zullen de verdachten in hoger beroep gaan tegen de hoge straffen die hen nu zijn opgelegd.