Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit is de eindstand van het referendum over de aftapwet

Wij mochten woensdag naast de gemeenteraadsverkiezing ook voor of tegen de aftapwet stemmen. Dit is het resultaat.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het tegenkamp heeft de verkiezingen gewonnen. 49,5 procent stemde tegen de aftapwet, terwijl 46,5 procent voor was. Vier procent stemde blanco. De officiële uitslag maakt de Kiesraad volgende week bekend.

Tegenvaller

Het resultaat is een fikse tegenvaller voor het kabinet. Zij hoopte een meerderheid te krijgen om de wet zonder al te veel tegenstand doorgang te laten vinden. Nu moet de regering officieel nog een keer naar de uitslag kijken en de wet heroverwegen. Veel lijkt het resultaat niet uit te maken, want de coalitie heeft al laten weten dat de wet er moet komen. Omdat het slechts een raadgevend referendum is, is de uitslag niet bindend.

Desondanks kan het negeren van het volk negatieve effecten opleveren voor de politici. Zo kunnen de kiezers hun vertrouwen in de politiek verliezen of de partijen tijdens volgende verkiezingen flink afstraffen. Door de negatieve resultaten van eerder het Oekraïnereferendum heeft het kabinet besloten om het raadgevend referendum af te schaffen.

@backlink(170165)

Draaien

Het is opvallend dat zowel het CDA als D66 de wet alsnog willen doorvoeren zonder veranderingen. Tijdens het Oekraïnereferendum zei Buma dat politici beter moeten luisteren naar de burgers. “Dan oogst je nog minder vertrouwen in de politiek en nog meer cynisme tegenover Den Haag.” Eerder was D66-Kamerlid Kees Verhoeven al negatief in het nieuws. Arjen Lubach belichtte het zo op een ludieke manier.