Straffen van 3 tot 6 jaar geëist in zaak Urker coke-vissers

Mannen die verdacht worden van het overladen van partij cocaïne op zee moeten lang de bak in, als het aan het OM ligt.
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

In de zomer van 2017 wordt in Harlingen bijna 261 kilogram cocaine gevonden. Justitie verdenkt de volgende mannen van betrokkenheid bij deze import: Dalibor D., bemanningslid Klaas-Jan F., bemanningslid Marcin R., visondernemer Johannes N. en bemanningslid Tiemen Klaas W.

Tegen de mannen zijn straffen geëist van 3 tot 6 jaar. Met daarbij 4 jaar voor verdachte Johannes N., de enige die (deels) bekende.

De hoogste strafeis gaat naar Montenegrijn Daribor D.: 6 jaar.

Urker Klaas F. hoort 3 jaar.

Familie

Liever zaten ze nu bij vrouwen en kinderen, de mannen van de Urker vloot die de afgelopen twee dagen terecht stonden aan de rechtbank van Amsterdam. Zo gaven ze duidelijk aan. Neem visser Klaas F., die opnieuw vader werd in de bajes. Hij kon onlangs niet bij de geboorte van zijn kind zijn. 

Hij en de anderen zullen waarschijnlijk ook voor langere tijd niet bij hun familie kunnen zijn, als het aan officier Koos Plooij en het Openbaar Ministerie ligt. De aanklager stelde in zijn requisitoir dat de vondst in Harlingen vermoedelijk het topje van de ijsberg is geweest. Dat wil zeggen: op basis van onderzoeksgegevens is er al jarenlang sprake van cocaïne-import met behulp van de Urker vissersvloot.

Containerschip

De Z181 heeft de coke volgens justitie in juni opgevist uit de Noordzee, nadat de drugs overboord waren gegooid vanaf het Panamese containerschip MSC Krystal. De 261 kilo cocaïne werd vervolgens op 10 juni in de haven van Harlingen gevonden aan boord van de Z181. Justitie had ‘de Dubbele Senior’ en zijn eigenaar toen al een tijdje in het vizier, dankzij een witwas-onderzoek naar de import van harddrugs.

Het schip zal vanwege dit onderzoek 'verbeurd' worden verklaard, zo sprak Plooij vandaag gedurende zijn requisitoir.

Verklaring

Vijf verdachten van de Z181 verschenen gisteren voor de rechter voor de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van deze zaak. Vier andere mannen die aan de smokkel gelinkt zijn, moeten nog voorkomen. Kottereigenaar Johannes N. is de enige van de vijf die uitvoerig heeft verklaard. Hij heeft ondermeer gezegd niet alles te kunnen vertellen vanwege dreiging 'van boven'. Daarmee doelend op de groep van opdrachtgevers.

Koos Plooij: "Het kan iet anders dan dat iedereen aan boord moet hebben geweten van de coke-smokkel. En dus heeft iedereen zich aan die smokkel schuldig gemaakt."

De haven van Harlingen waar de 'cokekotter' werd ontmanteld.

@backlink(169839)

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b5eb444604', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws