Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De mol en de Mocro maffia

Kroongetuige Nabil B. (30) legde tientallen verklaringen af over gewelddadige liquidaties in de onderwereld van Amsterdam en Utrecht.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Geen opvallende verschijning

Hij is geen opvallende verschijning zeggen mensen die hem ooit hebben gezien. Dat is niet zo gek. Onder de radar blijven is een tijdlang een van de belangrijkste dingen in het leven van Nabil B. uit Utrecht geweest. Hij is er handig in. Bij de politie is hij niet in beeld voor enig misdrijf. Dat wil niet zeggen dat Nabil een brave jongen is. Integendeel. Hij zit tot over zijn oren in de zware criminaliteit. Hij maakt deel uit van een beruchte groep criminelen uit de regio Utrecht, die er niet voor terugdeinst om mensen uit de weg te laten ruimen. Wordt er door de bazen een doodvonnis geveld, dan moet Nabil aan de bak.

Hitman at your service

Het is het wereldje waarin jongens grappend de telefoon opnemen met: “Hitman at your service.” In het genootschap van ‘hitters’ en ‘spotters’ zijn de hitters de jongens met de kalasjnikovs die er met een gestolen snelle Audi of BMW op uit gaan om iemand uit het leven te schieten. Soldaten worden ze genoemd. Meestal zijn ze piepjong. Begin 20, al zijn er inmiddels ook afrekeningen bekend waarbij tieners, als een soort kindsoldaten van de onderwereld, zijn ingezet. Of ze ervaring hebben met het gebruik van volautomatische wapens, maakt niet uit. Het enige waarop deze jongens geselecteerd lijken te worden is hun bereidwilligheid om te moorden voor geld.

Nabil noemt man en paard, volgens hem is Ridouan T. de opdrachtgever van meerdere liquidaties

Sergeant Nabil

Daardoor gaat het nogal eens mis. Moorden mislukken of de verkeerde wordt doodgeschoten. Om dat risico zo klein mogelijk te maken, zijn er mensen als Nabil. Als de leden van het moordcommando soldaten zijn dan is Nabil een sergeant. Hij is ongeveer tien jaar ouder dan de jongens die het beulswerk opknappen. Hij stuurt de jongens die uiteindelijk de trekker overhalen voor een belangrijk deel aan. Mede dankzij Nabil weten de hitters precies wie ze moeten hebben. Hij zorgt voor foto’s en geeft de plek aan waar het doelwit zich bevindt. Ook ‘regelt’ hij de gestolen auto’s die bij een liquidatie gebruikt worden en na afloop steevast brandend worden aangetroffen door de politie. De voertuigen koopt hij voor een paar duizend euro per stuk van professionele autodieven. Dan worden ze ergens in een garage onopvallend ‘koud gezet’, totdat het moment daar is om ze te gebruiken.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over bier in beeld lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.