Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Juweel aan de Nijl

De piramides en de sfinx staan er al duizenden jaren, maar sinds kort heeft Egypte nóg een nieuw kroonjuweel: het Grand Egyptian Museum. Kost een paar centen – zo’n 850 miljoen euro om precies te zijn – maar dan heb je ook wat.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Eerste steen

Tientallen jaren speelde Egypte met de gedachte om een groots nieuw museum te bouwen als extra toeristentrekker. De piramides en de sfinx hebben veel mensen al wel gezien, maar ontelbare andere schatten die het land rijk is, staan al jarenlang te verpieteren in allerhande opslagloodsen. Vooruit, er is nog het Museum der Egyptische Oudheden, maar dat 160 jaar oude gebouw is eigenlijk toe aan een flinke renovatie. Na jaren van twijfelen werd eind jaren 90 van de vorige eeuw de knoop doorgehakt: het Grand Eqyptian Museum (Groot Egyptisch Museum, afgekort tot GEM – ‘juweel’) moest en zou er komen. Op 5 januari 2002 was het aan de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak om de eerste steen te leggen voor voor het 18,5 miljard Egyptische ponden (zo’n 850 miljoen euro) kostende project.

Ontwerp

Het uiteindelijke ontwerp van het museum is gekozen uit honderden inzendingen die via een internationale competitie binnenkwamen. De winnende architect van het project is de Ier Heneghan Peng. Hij bedacht een gebouw waarin ruimte en licht naadloos in elkaar overgaan en zo een totaal andere museumbeleving moet garanderen. De façade van het museum is gemaakt van speciaal lichtdoorlatend albast dat geplaatst is om een gigantische centrale binnenplaats waar de tentoonstellingen te zien zijn. Een van de bijzonderheden van het ontwerp is het enorme geplooide dak. Deze elegante structuur van 33.000 m² bestaat uit trapsgewijs verspringende platen die overal anders van vorm zijn. Om de 14.630 m³ beton de juiste vorm te geven moest men eerst een complexe bekisting maken die werd ondersteund door een structuur van versterkte balken en plafondplaten. Rond het centrale deel van het museum is een waar netwerk van straten, pleinen en bruggen gebouwd om zo de verbintenis van het museum met de Egyptische hoofdstad Caïro nog eens extra te benadrukken.

Arabische lente

Eind 2010 ging Egypte net als veel andere Noord-Afrikaanse landen gebukt onder de Arabische Lente, een massale volksopstand van burgers die genoeg hadden van het autoritaire, corrupte en soms zelfs regelrecht dictatoriale regime in hun land. In Libië kostte het legerleider Moammar al-Khadaffi zijn leven. In Egypte betekende het exit voor Hosni Moebarak, die werd afgezet en hierna jarenlang gevangen zat. Door de aanhoudende ongeregeldheden liepen de bouwwerkzaamheden van het Groot Egyptisch Museum een jarenlange vertraging op, maar nadat de rust eenmaal was weergekeerd kon men toch weer aan de gang. Inmiddels is het museum af en zijn enkele delen van het nieuwe museum toegankelijk voor bezoekers. Voor de officiële opening moeten we nog even geduld hebben tot komende zomer.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over het Juweel aan de Nijl lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.