Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit is de grootste bierwinkel van Nederland

Bier zover het oog reikt, een heuse koeltunnel, een eigen brouwerij en ook nog een sfeervol bruin café; Jan van Wilgenburg en dochter Tineke hebben het aardig voor elkaar op de Veluwe.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Panorama ging langs in Biermelo en werd warm ontvangen in en om de grootste bierwinkel van Nederland.

Biermelo. De eerste woordgrap is daar, al ver voor we het stadje op de Veluwe (de Goudgeluwe) bereiken. Maar het blijft lastig, je associeert de streek in het geheel en Ermelo in het bijzonder niet meteen met het edele gerstenat. Eerder met de Biblebelt, een kazerne, wat campings, natuurrecreatie (de Ermelosche Heide) met her en der wat gezondheidsklinieken. Werden hier al die astmapatiënten in vroeger jaren niet naartoe gestuurd om een beetje op adem te komen? Gezonder dan op de Veluwe kreeg je het in Nederland niet.

Welnu, die eerste hersenspinsels dienen enige bijstelling. Want van heinde en verre vinden bierfanaten hun weg naar de Putterweg in Ermelo. Uit Oost-Europa, Scandinavië, ja zelfs vanuit Amerika weten ze de plek te vinden waar in 1995 Jan van Wilgenburg een oude garage verbouwde in eerst een café (de Hazeburg), met later enige uitbreiding in de vorm van een bierwinkel (Burg Bieren) en een eigen hobbybrouwerij (Burg Bier Brouwerij). Door dat hobbyaspect kan inmiddels een vette streep, het Burg Bier-imperium is een attractie op zich, een begrip in bierblievend Nederland. Op een dag waarop je graag zou willen dat Ermelo niet in het noorden van de Veluwe maar in het zuiden van Spanje lag, zien we de eigenaar, ondanks de koude miezerregen, al druk in de weer met het uitbreiden van het terras. “Stil- zitten is niet mijn hobby,” verklaart Jan van Wilgenburg zijn bezige bij houding.

Hij kijkt alweer reikhalzend uit naar voorjaar en zomer, en helemaal naar het eerste weekend van augustus als bij hem voor de deur het eigen bierfestival plaatsvindt. “Dat organiseren we straks voor de 24ste keer,” zegt hij niet zonder trots. “We begonnen destijds in 1995 met zes brouwers, nu komen we ruimte tekort. De formulieren zijn net de deur uit, we hebben al 75 aanmeldingen binnen in twee dagen. We zullen aan sommigen nee moeten verkopen. Het is hard werken, maar het geeft ook enorm veel voldoening. We hebben dan 150 bieren onder de tap, er draait een varken aan het spit, de weg wordt speciaal voor ons afgezet, heel Ermelo loopt uit. Het is dan één groot feest.”

Bier verveelt nooit

De 61-jarige Ermeloër begeleidt ons de winkel in, waar een bierwalhalla zich ontvouwt voor onze verbaasde ogen. Waar je anderhalve stelling verwacht met een paar leuk aangeklede flesjes bier en wat verdwaalde kratjes, begeven we ons in een waar biermekka waarover dochter Tineke (33) de scepter zwaait. Het assortiment behelst 2600 verschillende merken bier (“Ik tel ze niet elke dag”) uit alle windstreken. “Toen m’n moeder Jeanette in 2002 overleed, heb ik het overgenomen,” vertelt ze, terwijl ze een scherp oog houdt in wat er in de winkel gebeurt.

“M’n moeder is binnen twee maanden overleden aan kanker, ze heeft me nog net de administratieve kant kunnen uitleggen. Ik zat op de mbo, had een zaterdagbaantje. Ik ben in het diepe gegooid, een paar keer op m’n bek gegaan, maar ik ben boven komen drijven. Bier verveelt nooit. Zeker niet in de huidige tijd. Toen ik begon was het nog vrij overzichtelijk, tegenwoordig komen er bijna dagelijks nieuwe speciaalbieren bij. Het is amper bij te houden.”

Dat doet Tineke dan ook niet. Ze vertrouwt inmiddels op haar eigen bierantenne. Ze weet precies wat de clientèle wil. En wat ze zelf wil. “Ik ben in de loop der jaren wel een enorme liefhebber geworden. Van de zoete speciaalbiertjes overgestapt op het zwaardere werk.  Het gaat zelfs zo ver, dat ik vorige zomer een paar doosjes speciaalbieren vooruit heb laten sturen naar mijn vakantieadres. Ik wil daar ’s avonds ook gewoon lekker een mooi biertje drinken in plaats van het plaatselijke bocht.” 

Dit is een voorstukje uit onze bierspecial die nu in de winkel ligt. Heb je moeite om je luie stoel uit te komen? Dan kun je 'm hier bestellen.