Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe onschuldig zijn de liquidatieverdachten uit Westland en Rijswijk?

Familie en politie zeggen 'niet te begrijpen' waarom twee mannen vast zitten voor moord op Reduan Bakkali.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Een opmerkelijk bericht kwam vanmorgen via Het Parool tot ons. De familie van een van de mannen die is opgepakt voor de liquidatie op Reduan Bakkali zegt niet te begrijpen waarom hij vast zit. De tropische plantenkweker uit De Lier in het Westland zou niet bekend staan als crimineel. De krant schrijft: 'Niet alleen zijn omgeving, maar zelfs de politie is verrast door de sporen die zijn gevonden van de Westlander. In de omgeving van de 31-jarige tuinder is met verbijstering gereageerd op de aanhouding van de man die directeur is van een plantenbedrijf.' De familie van de man hoopt dat hij vrijdag al vrij komt.

Voordeur

Justitie ziet Shurandy S. op dit moment als schutter van het zware misdrijf. Bij zijn daad kwam vorige week donderdagochtend in Amsterdam-Noord de broer van de Mocromaffia-kroongetuige Nabil - Reduan Bakkali - om het leven. 

Maar de opsporingsdiensten schijnen een beetje met de twee medeverdachten in hun maag te zitten. Het dna van de verdachte uit De Lier en die uit Rijswijk is gevonden op een van de wapens die vermoedelijk zijn gebruikt door hoofdverdachte Shurandy S. ook wel 'Andy' genaamd, wiens dna eveneens is aangetroffen op het wapenmateriaal. 

(Foto boven: de bloemen die inmiddels liggen voor de voordeur van het bedrijf waar Reduan Bakkali werkzaam was.)

Klaprozenweg

De familie van de verdachte man uit het Westland suggereert dat hij mogelijk eerder zijn dna heeft achtergelaten bij een persoon die hij geholpen zou hebben bij een auto-ongeluk. Daarop door redenerend: daarbij zou hij dan ook 'per ongeluk' diens wapen moeten hebben aangeraakt. Of er zou dna 'gesleept' moeten zijn naar het wapen.

Het Parool schrijft: 'Het verhaal gaat dat een kleine twee weken geleden een auto vlakbij het bedrijf van de Lierenaar de sloot inreed. De nu aangehouden directeur zou de inzittende zelfs hebben geholpen zichzelf te redden. Toch sloeg de bestuurder daarna op de vlucht.'

Het stuk over het ongeluk staat hier.

Wapens

De verdachte uit Rijswijk is samen met zijn partner uit Wassenaar vastgezet. Ook zijn dna is aangetroffen op een van de wapens die gevonden zijn bij de Klaprozenweg. Maar deze verdachte heeft een zweempje van 'schuld' op zich. Bij hem heeft de politie thuis wapens gevonden.

For what it's worth: een werpster, een boksring of lang mes kan al gelden als een verboden wapen. 

@backlink(170425)

dna

Het laat toch een vraag open. De mannen uit Het Westland en Rijswijk hebben wel een dna-profiel dat bekend is bij de opsporingsdiensten.

Immers, nadat de bij de plaats delict gevonden wapens naar het NFI werden gestuurd leverde onderzoek op dit instrument een match op met zowel de man uit het Westland als de andere twee verdachten. Hoe komt dit dna-profiel bij het NFI terecht?

Spoor

We leggen de kwestie voor aan het Openbaar Ministerie in Amsterdam, dat deze liquidatiezaak 'doet'. Maar woordvoerder Franklin Wattimena antwoordt dat hij niet op de kwestie kan ingaan. Hij verwijst naar een persbericht dat eerder de deur uit is gegaan. 

Zou dit 'Andy' zijn? Online wordt flink gezocht naar beeld van de vermeende schutter.

 

Tropische planten

De mogelijk onschuldige verdachte uit De Lier zit in de handel in tropische planten, zo viel afgelopen week te lezen in diverse media. Volgens website Misdaadjournalist gaat het om 'Robert'. Zijn bedrijf zou regelmatig producten importeren uit Costa Rica.

Niet dat dat per definitie een onschuldige branche is in een uithoek van het land is. Regelmatig bereiken berichten de media dat tuinders uit dit deel van Nederland betrokken zijn bij drugsimporten. Lees dit stukje bijvoorbeeld eens: 'Politie slaat alarm om drugshandel in het Westland.' Of dit stuk, over een groot drugsnetwerk in het Westland. 

Twijfel

Zo bezien is het ook weer niet zo heel vreemd dat iemand uit het Westland betrokken zou kunnen zijn bij een drugshandel-gerelateerde moord. Een kenner van de onderwereld zegt Panorama: "Wat wel voorkomt is dat zo'n tuinder in de problemen komt omdat hij eerst wil mee doen met een transport, en dan ineens twijfelt. Dat zorgt voor spanningen. En op zulke momenten is het gewoon Escobars adagio: plata o plomo." 

Maar evengoed wordt deze man morgen vrijgelaten, voegen we daar aan toe. En misschien de verdachte uit Rijswijk ook. Belangrijk is om op dit moment te weten of Shurandy nog met andere mensen samen heeft gewerkt aan deze liquidatie. 

Een onderzoek, dat kortom, nog in volle gang is.