Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Meedogenloos roofdier maakt veel slachtoffers

De wolf is terug in Nederland en deze keer gaat hij niet meer weg. De regels verbieden jacht op het zwaar beschermde beest. Dus moeten we leren leven met dit imposante roofdier in het Nederlandse landschap.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Hoed u voor de wolf!

In de grensprovincies weten ze er alles van: de wolf is terug. De laatste waarneming dateerde uit 1897 in Heeze, maar sinds drie jaar zien we het roofdier steeds vaker door het Nederlandse landschap draven. Boudewijn Kooijman heeft een bedrijf in schapen met de naam Rent a Sheep. Hij beheert met zijn dieren grasgebieden in onder meer Nationaal Park De Maasduinen tussen Nijmegen en Venlo. Het schapenras waarmee hij het natuurbeheer pleegt is hiervoor heel geschikt.

Veulens, kalven, koeien, schapen en huisdieren als honden en katten kunnen prooidieren worden. De wolf zet het buitenleven op zijn kop

Op vrijdag 2 maart jongstleden stapt hij zijn boerderij uit om naar hobby-schapenhouder Van de Laak in het Limburgse Lottum te rijden. Het sneeuwt die week in Nederland, maar als Kooijman in Lottum aankomt, ziet hij dat de witte weide van de familie Van de Laak rood is gekleurd, bloedrood. In het veld liggen vier doodgebeten schapen. Van één schaap is niet veel meer over dan een karkas, deze is bijna helemaal opgegeten. Een ander schaap is levensgevaarlijk gewond. De vellen hangen erbij.

Een dag eerder verklaarden meerdere streekgenoten een wolf te hebben gezien. De groepsapp van het dorp piepte na ieder nieuw bericht van een bewoner die meende de wolf in het vizier te hebben. In het nabijgelegen natuurgebied het Schuitwater, bekend door de daar huizende beverfamilie, was een wandelaar getuige geweest van een passerende wolf waarvan hij een formele melding deed bij een meldpunt. Later die dag wordt er nog zo’n melding gedaan, vanuit het nabijgelegen Grubbenvorst. Dat er een wolf in het gebied aanwezig is lijkt nu duidelijk, al is er geen goede foto beschikbaar.

Slagveld

Nog geen dag later, in de nacht van zaterdag op zondag, wordt de kudde van Kooijman in de buurt van Venlo aangevallen door een roofdier. In zijn gebied liggen op zondagochtend acht doodgebeten lammetjes. Sommigen zijn uiteengereten, darmen liggen in het gras, afgerukte poten ernaast. Het grasland is een slagveld. Sommige lammeren zijn aangevreten, zij het deels.

Boudewijn Kooijman constateert diepe slagtandwonden in zijn dode lammetjes. Hij belt met de organisatie Wolven in Nederland, een samenwerking van diverse natuurorganisaties, die direct een dna-onderzoeker langs stuurt. Dat er darmen zijn aangevreten, zo meldt hij, duidt erop dat er na de brute aanval ook nog een vos langs is geweest. Want een wolf rukt darmen uit een dier om de borstkas op te vreten. De ingewanden zelf eet de wolf nooit, die laat hij achter en dat wordt buit voor andere vleeseters zoals de vos.

De resultaten van het dna-onderzoek zullen pas over enige tijd komen, maar in de regio hebben de mensen weinig twijfels. Zij weten, de wolf is terug in hun regio. En met de wolf komt het leven terug dat bij grote roofdieren hoort. Met bloedige aanvallen, op hun vee. De schade van aanvallen van wolven wordt weliswaar vergoed, maar dat is pas na een ingewikkelde procedure waar dna-bewijs deel van uitmaakt. Als je van je dieren houdt, zul je ze moeten beschermen met een hoog hekwerk. Maar dat is kostbaar. En zelfs onbetaalbaar als je een groot aantal hectare zo beveiligen moet.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over de wolf lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.