Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politie wijst Diamantbuurtcrimineel aan als doelwit schietpartij

Politie zegt dat Riff W. zou hebben teruggeschoten vanuit Café Zuid.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De Amsterdamse Omar E. zou het doelwit zijn geweest van de schietpartij die zaterdagnacht plaats vond aan de Ruysdaelkade in Amsterdam Oud Zuid. Dat meldt dagblad Het Parool op basis van een uitleg van de politie. Een man vuurde 1 april, kort na middernacht, schoten af op een raam van Café Zuid en vluchtte daarna samen met een ander per scooter. In het knijpje bevonden zich op dat moment rond de tien bezoekers. Vanuit het etablishement is teruggeschoten door Riff W. Deze halfbroer van de in 2015 doodgeschoten drugshandelaar Lucas Boom zou het pistool uit handen hebben gegrepen van een dronkelap, zo meldt zijn advocaat.

Carillonstraat

Omar E. die net als zijn kickboksende broer Hamza de bijnaam 'Soesie' heeft is vorig jaar ook al beschoten. In de Carrillonstraat krijg hij toen een kogelregen op zich af gevuurd en raakte daarbij gewond aan zijn been. De politie noemt hem nu specifiek als doelwit, en Riff W. als de man die naast hem stond en 'ingreep'. Omar E. is in het verleden opgepakt geweest, voor een plofkraak. Zie hier.

Filmpje

Beide mannen van wie de identiteit nu bekend is gemaakt - en die zich in Café Zuid bevonden - zijn opgegroeid in de Amsterdamse Pijp. Riff W. is terug te zien op een filmpje dat gekscherend Holleeders Laatste Avondmaal genoemd is, en door wijlen crimeblogger Martin Kok online geplaatst is. 

Vergismoorden

Volgens de advocaat van Riff W. heeft zijn cliënt afgelopen zaterdagnacht levens gered door terug te schieten met een wapen dat hij uit handen van een dronkelap zou hebben gegrist. W. is hierbij gewond geraakt aan zijn hand. "Hij verdient een medaille. Anders hadden we nu misschien wel tien vergismoorden gehad," zegt hij in Het Parool. Daaraan toevoegend dat W. zich binnenkort zal melden bij de politie om zich te verantwoorden voor de schoten. 

@backlink(170435)

Panorama fietste gisteren nog eens langs Café Zuid. Hoewel er elders gepubliceerd wordt dat er 'Omerta' op de rolluiken zou zijn gespoten, viel daarvan niets terug te zien. Wel een formulier van de Gemeente Amsterdam.