Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Suikerbelasting op frisdrank in Groot-Brittannië

Als je voortaan frisdrank wil kopen in het Verenigd-Koninkrijk ben je duurder uit. De overheid heeft namelijk een suikerbelasting ingevoerd.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Obesitas

Door middel van een belasting hoopt de Britse regering obesitas bij kinderen aan te pakken. Dat is een groot probleem in het land, aangezien een derde van de kinderen die aan de middelbare school begint te dik is. Met de opbrengst van de suikertaks worden sportprojecten en ontbijten op school gefinancierd om een gezondere levensstijl aan te moedigen.

In de praktijk betekent het dat drankjes met suiker duurder gaan worden. In frisdrank met 5 tot 8 gram suiker per 100 milliliter zal een belasting worden geheven van 18 pence per liter (€0,21). Bij dranken met meer dan 8 gram suiker zal dat 24 pence zijn (€0,28). Voor een blikje uit de eerste categorie zou dat dus uitkomen op €0,07.

Coca-Cola

Vanwege de beslissing hebben verschillende bedrijven er al voor gekozen om hun receptuur aan te passen. Coca-Cola en Pepsi moeten daar niet aan denken. Zij houden dus vast aan hun ingrediënten. Overigens hebben beide merken al een suikerloze variant in Zero en Max. Wel hebben ze besloten om bij drankjes zoals Fanta en 7up de hoeveelheid suiker naar beneden bij te stellen om in een goedkopere categorie terecht te komen.

@backlink(170491)

België

Overigens is Groot-Brittannië niet het enige land dat een suikertaks heeft. Ook in België wordt er extra belasting geheven op dranken met suiker. Deze zomer wil het land ook een taks gaan heffen op light-varianten. In Nederland bestaat zo’n soort belasting nog niet.