Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politie start nieuw onderzoek op naar moord Gerard Meesters

Alle opties worden opnieuw onderzocht. Target is de Britse crimineel Robert D.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het Openbaar Ministerie doet opnieuw onderzoek naar de moord op onderwijzer Gerard Meesters. Dat gebeurt naar aanleiding van de aangifte die nabestaanden hebben gedaan tegen de mogelijke opdrachtgever van de moord, Robert D. (foto met balk).

Deuropening

Meesters werd in 2002 neergeschoten in de deuropening van zijn huis aan de Uranusstraat in Groningen. De tien jaar geleden tot levenslang veroordeelde Engelsman Daniël Sowerby, is als enige gestraft in deze zaak. Hij zou volgens het OM de moord hebben gepleegd in opdracht van de Britse crimineel Robert D., die momenteel vastzit in een Spaanse cel. Zijn drugszaak, waarvoor hij nu al twee jaar in voorlopige hechtenis zit, wordt op 10 december behandeld door een rechtbank in Parijs.

D. is echter nooit door Nederland vervolgd voor de moord. Het OM heeft nooit om zijn uitlevering gevraagd omdat het bewijs tegen hem te dun was. De liquidatie aan de voordeur van de Groningse schoolmeester zou een vergeldingsactie van de Britse Costa-maffia zijn geweest. Niet de leraar was het feitelijke doel maar zijn voortvluchtige zus Janet, die betrokken was bij hasjhandel in Spanje.

Aard onderzoek

Volgens het OM is er nieuwe informatie binnengekomen die nieuw onderzoek nodig maken. Over de aard van die informatie wil het OM niets zeggen.

@backlink(170649)

Sowerby

Opmerkelijk genoeg werden we bij Panorama vorige week nog gebeld door Sowerby, die een levenslangs straf uit zit in een Penitentiaire Inrichting in het noorden van het land. In dat gesprek besprak de Engelsman zijn opties, nu een jaar of vier geleden zijn herzieningsverzoek bij de Hoge Raad werd afgewezen. Naar nu blijkt zal justitie hem ook bij het onderzoek naar D. betrekken.

Kankerpatiënt

Sowerby' zou' terminaal kankerpatiënt zijn. Vorig jaar rond deze tijd stond hij nog ten dode opgeschreven. Ook wij hebben daarover bericht, nadat zijn advocaat mr. Tjalling van der Goot de ernst van de situatie onderscheef. Zijn cliënt zou mogelijk sterven achter de tralies. In 2013 en 2014 bezochten we Sowerby enkele malen in de gevangenis, vandaar dat contact. Bij die gelegenheid is hij ook getekend door Petra Urban.

Daniel Sowerby in 2014 - PI Lelystad, door Petra Urban

Wonder

Maar er is een wonder gebeurd, zo legde de Britse gedetineerde vorige week aan de gevangenistelefoon uit. Artsen hadden een vrij grote tumor ontdekt in een van zijn longen. Dat gezwel is echter afgelopen jaar gaan krimpen. Sowerby, die zich niet heeft laten bestralen, en ook geen chemo heeft ondergaan, kan het nog altijd niet geloven. "The little fella just decided it had enough and started to shrink away," zo sprak hij met gevoel voor understatement.

Hij zei ook te zijn gestopt met roken. "The best decision of my life." De algehele gezondheidstoestand van de gedetineerde is op dit moment beter dan voor zijn ziekte, zo legde hij uit. Het enige dat hem nu nog trof was de uitzichtloosheid van zijn straf.

Sowerby vertelde over de onderzoeksbewegingen die er zijn gemaakt door een kleine groep mensen die hem door dik en door dun steunen. Daarover zullen we binnenkort meer berichten.