Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opgepast: Het is weer vrijdag de 13e!

Bijgelovige mensen kunnen vandaag hun borst weer natmaken, het is namelijk vrijdag de dertiende. Een datum die voor miljarden mensen wereldwijd bekendstaat als dé ultieme ongeluksdag.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Bijgeloof

Het getal 13 heeft dan op zijn zachtst gezegd geen hele goede naam. Zo zijn er bijna geen hotels in de VS die 13 als kamernummer of verdieping hebben, ontbreekt in vrijwel alle Franse straten het huisnummer 13 en - wanneer je nog even een stuk verder teruggaat in de geschiedenis - namen de Babyloniërs al in 1780 voor Christus in hun wetboek, de Code van Hammurabi, geen dertiende wet op.

@backlink(170671)

Horrorfilms

Paraskevidekatriafobie

De stellige overtuiging dat vrijdag de dertiende voor veel pech zorgt, vertaalt zich dan ook op verschillende manieren. Er worden bijvoorbeeld minder zakelijke deals gesloten, het aantal vliegtuigpassagiers ligt aanzienlijk lager en er wordt een stuk minder getrouwd. Er is zelfs een officiële naam voor de ziekelijke angst voor vrijdag de dertiende: paraskevidekatriafobie.

 

via GIPHY

Ongeluksdag

Waarom we eigenlijk bang zijn voor vrijdag de dertiende, dat weet niemand meer. En het geldt ook niet voor iedereen. Italianen hebben bijvoorbeeld niets met of tegen deze dag, maar zien in vrijdag de zeventiende hun absolute ongeluksdag. De Italianen hebben voorlopig geluk: de eerstvolgende vrijdag de zeventiende valt pas in augustus dit jaar, terwijl wij in juli opnieuw een vrijdag de dertiende hebben. Kijk vandaag dus uit met oversteken, voor zwarte katten en loop niet onder een ladder. Ennuh, sterkte!