Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Andere Tijden vanavond over rellen op August Allebéplein in 1998

Het is de moeder aller Marokkaanse straatopstanden in Nederland, en aardig om te zien hoe dat twintig jaar later 'terugkijkt'.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het televisieprogramma Andere Tijden besteedt vanavond aandacht aan de rellen in Overtoomse Veld, nu twintig jaar geleden. Je zou het 'de moeder aller Marokkaanse straatopstanden' kunnen noemen, vanwege de bekendheid ervan. Destijds kwamen voornamelijk Marokkaanse jongeren in Amsterdam in opstand tegen de lokale autoriteiten. Wat was er aan de hand?

Begrip

Twintig jaar geleden kondigde een brandende prullenbak op het August Allebéplein een periode van grote onrust aan in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld, in Nieuw West. Het was niet de eerste- en zeker niet de laatste opstand van Marokkaanse jongeren in Nederland, maar wel die ene die het meest bij is gebleven. Nog lang bleef 'August Allebé' een begrip in de media.

Beelden van twintig jaar geleden.

Stenenregen

Politie en Marokkaanse jongeren raakten in die tijd geregeld slaags en in april 1998 liep het uit de hand. De ME moest er aan te pas komen omdat een stenenregen het te gevaarlijk maakte voor de gewone politieagenten. De Marokkaanse jeugd bezorgde de politie destijds al jaren grote problemen, met name de groepen rondhangende jongeren zorgden voor onrust. Ook in Utrecht vond er dergelijk straatrumoer plaats, met name in de wijk Kanaleneiland. Tragisch is het om te moeten constateren is dat sommige van de straatschoffies van destijds zijn doorgegroeid naar de harde Mocromaffia-criminaliteit van vandaag de dag.

@backlink(170773)

Terugblik

Waar de politie sprak van provocatie en diefstal, meenden de jongeren dat de politie ze als criminelen behandelden. De Hollandse jongerenwerkers zouden de Marokkaanse jeugd niet begrijpen, was een veelgehoorde klacht. Andere Tijden besteedt zaterdagavond de aflevering aan de Marokkaanse opstand. In de uitzending kijken buurtbewoners terug op de problemen in de wijk. Ook geven ze antwoord op de vraag hoe je een stempel als Marokkaanse probleemwijk kwijtraakt.

Tragisch is het om te moeten constateren is dat sommige van de straatschoffies van destijds zijn doorgegroeid naar de harde Mocromaffia-criminaliteit van vandaag de dag.

Boodschappen

Wie de wijk vandaag de dag bekijkt ziet overigens dat het een relatief rustig gebied is in de hoofdstad. Een grote nieuwe moskee domineert het straatbeeld met daarnaast een politiebureau. Het August Allebéplein is vergeven van de speelrekken en Noord Afrikaanse winkels, en de bevolking doet er gemoedelijk boodschappen. In de omliggende straten hebben de laatste jaren relatief veel liquidaties- en pogingen daartoe plaatsgevonden, zoals vorige maand nog toen de Serviër Goran Tasic werd doodgeschoten.

Kijken? Schakel je beeldbuis in op NPO2, om 21:25 begint 'Veldslag in de Overtoomse Veld'.