Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Anthony Kiedis: 'Mijn zoon is nu de grote liefde van mijn leven'

Seksschandalen, drugs en optredens met een sok over zijn penis: Anthony Kiedis en de Red Hot Chili Peppers zijn niet alleen bekend vanwege hun rockmuziek. De schaamteloze zanger is volgens berichten een zorgzame vader geworden. Moeten we dat geloven?

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De Red Hot Chili Peppers bestrijken een complete verdieping van het Four Seasons Hotel in Parijs. De suite is gereserveerd voor interviews en frontman Anthony Kiedis – belachelijk jong ogend voor zijn 54 jaar – vult de ruimte al bij binnenkomst met zijn goeie zin en brede lach. Geen wonder, hun single ‘Dark Necessities’ heeft de band na vijf jaar stilte weer terug de hitlijsten in gekatapulteerd. Hij bestelt druivensap. Druivensap? Ja, deze keer waren het eens niet drugs en alcohol die hem inspiratie leverden voor het album The Getaway: naar verluidt was het met name de recente scheiding van zijn 32 jaar jongere vriendin, het model Helena Vestergaard.

Je was twee jaar samen met Helena en jullie leken gelukkig te zijn. Waar ging het mis?

Als je me dit kort na de scheiding had gevraagd, was ik waarschijnlijk ineengestort. Zo erg heeft het einde me aangegrepen. Ik was boos en teleurgesteld dat ik twee jaar van mijn leven heb verspild aan één persoon. Het duurde even voordat ik de situatie als een bron van inspiratie voor nieuwe nummers zag. Maar Helena was gewoon niet volwassen genoeg voor een volwassen relatie. In een relatie ga je door ups en downs, dat is normaal. Veel jonge mensen hebben het geduld niet om een crisis te overwinnen. We waren geen team.

Misschien moet je het eens met iemand van je eigen leeftijd proberen.

Een vrouw van in de twintig heeft op een man van mijn leeftijd het effect van een make-over, niet alleen op seksueel gebied. Jonge vrouwen zijn enthousiast en staan open voor nieuwe dingen: muziek, mode, dansstijlen, kunst en alles willen proberen. Ze zijn nog niet afgestompt en verveeld. Die frisse energie maakt me blij en houdt me op de been.

Even terug naar het jaar 2002. Heidi Klum. Het Duitse supermodel en Ric Pipino waren net gescheiden en een paar dagen later werden jij en Heidi hand in hand gesignaleerd. Destijds werd gezegd dat jij niet geheel onschuldig was aan het gestrande huwelijk. Om dit gerucht voor eens en altijd weg te nemen: ik was niet de reden voor Heidi’s mislukte huwelijk. Toen we begonnen te daten, was het beslist over tussen hen.

Heb je goeie herinneringen aan die tijd?

Ja, heel erg zelfs. Elke man geilde toen op Heidi. De meest begeerde vrouw ter wereld was mijn vriendin, daar was ik trots op. Ik was op slag verliefd toen ik haar zag. Onze relatie duurde kort, maar was heel intens. Ik waardeerde vooral de hechte band die ze had met haar familie, omdat ik dat van huis uit niet kende.

Waarom duurde het zo kort?

We werden verliefd op het verkeerde moment. Ik was een egoïstische lul en Heidi kwam net uit een huwelijk. We hadden een magische aantrekkingskracht op elkaar – en stootten elkaar net zo hard weer af. Toch heb ik elk moment genoten van haar. Die tijd met Heidi is een van de beste herinneringen in mijn leven. We zijn ook als vrienden uit elkaar gegaan.

Is er een Red Hot Chili Peppers-lied dat geïnspireerd is door die tijd met Heidi?

Ja, er is zowaar één nummer: ‘Desecration Smile’ van het Stadium Arcadium-album gaat over de aantrekkingskracht die Heidi en mij bond. Tot vandaag is het een van de mooiste liedjes die ik geschreven heb.

In je biografie Scar Tissue uit je de angst dat je – net als je vader – eindigt als een dwangmatige womanizer. En toen je relatie met Heather Christie, de moeder van je zoon Everly Bear, op de klippen liep, zei ze: ‘Ik hoop dat Anthony ooit vindt waar hij naar op zoek is.’ Hoe kijk je daar nu tegenaan?

Tien jaar lang heb ik gezegd dat ik rond mijn vijftigste een langdurige relatie heb. Maar nu ik hier zo zit, net uit een desastreuze ervaring van de laatste liefde, vraag ik me serieus af of ik gedoemd ben een eeuwige rokkenjager te zijn. Hoewel dat voor veel mannen als de hemel klinkt, is het dat voor mij niet. Mijn zoon is nu de grootste liefde van mijn leven. Mocht ik niet de ware vinden, dan ben ik er inmiddels oké mee. In mijn huidige toestand ben ik sowieso niet in voor iets nieuws.

Ben je desondanks een gelukkige single?

Single: ja. Gelukkig: nee. Maar het komt wel goed met me, haha.

Wilde je eigenlijk vader worden?

Nee. Everly was niet gepland. En om eerlijk te zijn, heb ik nooit een vaderwens gehad. Bij geen enkele partner kwam die vraag bij me op, ook niet tijdens m’n relatie met Heather. Everly was een ongeluk, maar welkom.

In de jaren 80 en 90 was je verslaafd aan heroïne en cocaïne. Is dat de schuld van de opvoeding door je vader, die huisdealer was van bands als Led Zeppelin?

Het verklaart misschien wel mijn verslaving, maar ik houd hem er niet verantwoordelijk voor. Mensen zoeken de oorzaak voor hun verslaving altijd bij anderen. De waarheid is dat we allemaal demonen met ons meedragen. Bij sommigen spelen ze op, bij anderen niet. Het was niet alleen maar tragisch. Er waren ook fases waarin ik erg gelukkig was dat ik kon experimenteren met al die drugs.

Ben je bang voor de dag dat je zoon wordt geconfronteerd met je wilde verleden?

Ik denk niet dat hem dat dwars gaat zitten. We praten overal open en eerlijk over. Hopelijk blijft dat zo. Er is niks waarvoor ik me schaam tegenover mijn zoon. Helemaal niks.