Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jonna Fraser: 'Na blessed is het hard gegaan'

Hij was een van die boys in het New Wave-project, je weet wel: waar Lil’ Kleine en Ronnie Flex ook in zaten. Z’n laatste EP kwam op nummer 1 binnen. 14 april dropt Jonna Fraser (24) zijn debuutalbum.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Eindelijk.

Ja man, ik kan niet wachten. Hij gaat Jonathan heten, gewoon mijn eigen naam dus. Het wordt persoonlijker en qua stijl is het een mix met van alles. Als je m’n EP’s hiervoor hebt geluisterd, hoor je zwoele muziek, trapmuziek, rustigere vibe, wat hardere vibe. Het zijn 15 tracks, ik heb er een mooie balans in gevonden. Het zijn andere tracks die toch goed bij elkaar passen.

Je laatste EP Blessed bevatte ook tien nummers.

Wanneer is iets een album? Die kwam op nummer 1 binnen in de Album Top 50. Ik zie het nog steeds als een EP, omdat ik voor het album wat anders in gedachten had. Die tracks op Blessed heb ik best snel gemaakt. Daar heb ik niet de tijd voor genomen. Voor het album wel, ik heb heel erg mijn best gedaan op het schrijven en we zijn een week in de studio gebleven om het op te nemen.

Wat zit er qua emoties in?

Het zijn gewoon stories over vroeger en stories over nu. Hoe alles is gelopen, de route ernaartoe. Love songs, echte verhalen, verhalen die ik een beetje heb verzonnen. Alles. De druk is hoger dan alles wat ik tot nu toe gedaan heb. Ik had echt het besef dat ik mijn debuutalbum ging droppen. Voor elke track heb ik vijf, zes dagen uitgetrokken om ‘m helemaal goed te krijgen.

Barstte je van de ideeën of was het worstelen?

Ik ben gelukkig niet dichtgeslagen, maar er zijn momenten geweest dat ik iets had gemaakt wat ik later niet dope vond. Dan maakte ik het op een andere dag af. Het is goeie reclame voor je stad Zaandam. Dat konden ze wel gebruiken daar. Ja toch? Zeker weten. Zaandam is veel negatief in het nieuws geweest, ik hou me daar niet zo mee bezig. Na Blessed is het hard gegaan. We hadden een mini-tour aangekondigd, omdat we twijfelden of dat we die zalen uit zouden verkopen. Een maand voor de shows waren ze allemaal uitverkocht. Dus toen hebben we er nog een tour achteraan geplakt, die zijn ook weer allemaal uitverkocht.

Wat is de hardste track van een ander die je graag zelf had gemaakt?

Heb je het nieuwe album van Future gehoord? Daar staat een track op die ‘Fresh Air’ heet. Die pomp ik echt elke dag, zeker in de auto, daar zitten goeie boxen in.

Wat voor auto heb je?

 Een Range Rover. Ik heb ook boxen van House of Marley thuis die hard kunnen, maar niet zo hard als in de auto.

Wie zijn je grote voorbeelden?

Mijn vrienden en mijn moeder. Ondanks al die shine blijven ze normaal tegen mij doen. Als ik iets fout doe, zeggen ze het gewoon. We zijn een hechte groep. Niet eens dat ik naast mijn schoenen loop, want zo ben ik niet. Maar backstage voor een show wil ik rust aan mijn hoofd. Dan zijn ze allemaal mee en roep ik: ‘Hou effe je bek dicht, man’. Dan krijg ik terug: ‘Ja Jonna, je weet toch, wij schreeuwen altijd overal, dan had je ons niet mee moeten vragen, we zijn gewoon hier, hou jij gewoon je bek dicht’. Dat soort dingen waardeer ik.

Je EP gaat niet voor niks naar nummer 1. Nederlandstalige hiphop is groot al een paar jaar. Kun jij dat verklaren?

We zijn gewoon in meerdere genres gestapt, buiten hiphop. New Wave heeft daar een klein duwtje aan gegeven. Iedereen uit New Wave is gegroeid, er zijn nieuwe rappers opgestaan. Allemaal meegegaan in die hype, of in die vibe. Je kan het een rapnummer noemen, maar wij zingen ook gewoon hele tracks.

Sommige van je nummers zijn 10 á 20 miljoen keer gestreamd via Spotify. Hoeveel heb je vorig jaar overgemaakt gekregen van die firma?

Daar wil ik liever niks over zeggen, maar ik weet het ook nog niet. We hebben het toevallig laatst geregeld, dus ik krijg het nu pas voor het eerst. Geen idee hoeveel het is. Het zal wel veel zijn, haha. Mijn clips op YouTube zijn inmiddels zelfs meer dan 70 miljoen bekeken. Het gaat lekker, man. Vooral als je bedenkt dat ik pas één jaar echt aan het vlammen ben.

Lijkt je leven een beetje op die clips?

Nee. De lifestyle in de clips ambieer ik wel, maar als je op al die vrouwen doelt moet ik je helaas teleurstellen. Ik heb gewoon een vrouw. Ik maak weleens situaties mee, maar ik moet ook concepten bedenken toch?