Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zonen van Groningse restauranthouder 'betrokken' bij de Camorra

Stefano Bianco uit Leek (Groningen) en zijn broer Raffaele Bianco uit Smallingerland (Friesland) zijn allebei in verband gebracht met de Napolitaanse maffia.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Noord Nederland doet steeds nadrukkelijker mee op misdaadgebied. De Groningse Stefano Bianco (31) uit Leek - die in de Romeinse Rebibbia-gevangenis een straf uitzit voor het smokkelen van 7,5 kilo cocaïne - was koerier voor de Napolitaanse Camorra, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. Ook zijn 35-jarige broer Raffaele uit het Friese Smallingerland is verdachte in een groot maffia-onderzoek van de Italiaanse carabinieri en justitie. De Bianco’s zijn zonen van de Groningse restauranthouder Luigi ‘Gigi’ Bianco. De familie Bianco speelt al decennia lang een grote rol in de horeca in Noord Nederland.

Vriend

Recentelijk is het onderzoek naar de twee mannen in een stroomversnelling gekomen, nadat de Italiaanse politie een groot aantal personen heeft opgepakt. Bekijkt hier de berichtgeving daarover in de Italiaanse media.

De Bianco-broertjes reisden in november '17 naar Italië in twee auto’s. Hun vriend Francesco Vasaturo reed mee. Deze Italiaan werd in april '18 gearresteerd door de carabinieri. Daarmee denken politie en justitie in het land van de gehakte laars een belangrijke spil in het internationaal opererende drugsnetwerk te pakken te hebben. De 'bijrijder' Vasaturo zou namelijk de infrastructuur van deze tak van de Camorra regelen. Hij zou goed zijn voor de in- en verkoop van drugs. Ook zou hij koeriers ronselen voor het transport van verboden middelen van Nederland naar Italië.

Coke

Stefano Bianco is zelf al maanden eerder in de Italiaanse gevangenis beland. In november werd hij bij een benzinestation net buiten Rome aangehouden. Verstopt in het dashboard van de Fiat Doblò waarin hij reed, vond de politie 7,5 kilo coke. De auto was enkele weken voor vertrek uit Nederland aangekocht en stond op naam van de oudste broer Raffaele. Die zat tijdens de arrestatie van Stefano in een andere wagen, waarschijnlijk met Vasaturo. 

Regime

Stefano is kort daarop voorgeleid en kijkt nu tegen een straf van 8 jaar aan voor zijn 'koerierswerk'. Hij weigerde te praten tegen de carabinieri en de rechter, mogelijk uit angst voor represailles vanuit de criminele organisatie die Camorra is. Hij zit - zoals gezegd - in de beruchte Romeinse Rebibbia-gevangenis met een streng regime en zware criminelen. 

Kartel

Bij de operatie waarbij de broers zijn aangehouden zijn in totaal 62 mensen vastgezet, vooral Italianen maar ook Colombianen, die hoorden bij een Zuid Amerikaan drugskartel. Van deze groep zitten nu 53 mensen vast, waaronder de beide Nederlandse broers. Ze zijn gedetineerd op verdenking van drugssmokkel, witwassen van illegaal verdiend geld en van het deelnemen aan een criminele organisatie. Bij de verdachten zitten ook een politieman en een aantal militairen.

De vader van de twee mannen ontkent iedere betrokkenheid van zijn zonen bij drugshandel, zo schrijft het Dagblad van het Noorden.