Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Beoordelingsfout Comey niet politiek getint'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Voormalig FBI-directeur James Comey heeft een ,,ernstige beoordelingsfout'' gemaakt in de Clinton-affaire, maar hij had daarmee geen politieke bedoelingen. Dat staat in het rapport dat de interne waakhond van het Amerikaans ministerie van Justitie donderdag publiceerde.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Comey kondigde kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezing aan het onderzoek te heropenen naar het gebruik van een privéserver voor e-mailverkeer door de Democratische kandidaat Hillary Clinton. De conclusie is nu dat hij dat niet deed om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Inspecteur-generaal Michael Horowitz uit in zijn verslag niettemin stevige kritiek aan het adres van de oud-FBI-chef, onder meer wegens schending van de beleidsregels op het departement. Hij beschuldigt hem ook de autoriteit van de toenmalige justitieminister Loretta Lynch te hebben overgenomen toen hij in juli 2016 bekendmaakte geen vervolging in te stellen tegen Clinton wegens haar e-mailgedrag als minister van Buitenlandse Zaken.

Comey liet weten het niet met alle bevindingen eens te zijn, maar respecteert het werk van Horowitz.