Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Afghanen feesten tijdens staakt-het-vuren

KABUL (ANP) - Tientallen ongewapende Talibanstrijders zijn zaterdag de Afghaanse hoofdstad Kabul binnengegaan om het staakt-het-vuren en het eind van de ramadan te vieren. Volgens de politie omhelzen militairen en de militanten elkaar en maken zij gezamenlijk selfies.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De Taliban hadden verrassend een staakt-het-vuren van drie dagen afgekondigd gedurende het Suikerfeest dat drie dagen duurt. De wapenstilstand volgt op een mededeling eerder deze week van de Afghaanse strijdkrachten om tot 20 juni geen acties meer te ondernemen tegen de Taliban.

De Taliban zijn Kabul binnengekomen via de poorten in het zuiden en zuidoosten. ,,Zij zijn ongewapend aangezien zij hun wapens bij de ingangen overhandigden", zei een politiewoordvoerder van Kabul. ,,Hun wapens zullen worden teruggegeven wanneer zij vertrekken '’, zei hij tegen persbureau Reuters.

Video's en foto's op nieuwssites tonen vrolijke militairen en Taliban die elkaar omhelsden en elkaar een gezegend Suikerfeest wensen in de provincies Logar, Zabul en Maidan Wardak. Sommige dansten en klapten toen toeschouwers foto's namen met hun smartphones.

De Afghaanse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Masood Azizi zei dat het staakt-het-vuren in het hele land wordt gecontroleerd. ,,Gelukkig zijn er geen aanvallen geweest", vertelde hij.

De gouverneurs van Helmand, Kandahar en Zabul zeiden dat beide partijen zich aan het staakt-het-vuren houden en dat er 24 uur lang geen meldingen van geweld zijn geweest.

President Ashraf Ghani sprak vrijdag de hoop uit dat het staakt-het-vuren plaats zou maken voor een langere wapenstilstand en riep de Taliban op aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.