Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'NAVO legt loper uit voor Macedonië’

LUXEMBURG (ANP) - Macedonië wordt naar alle waarschijnlijkheid de dertigste lidstaat van de NAVO. ,,Ik verwacht en hoop dat de leiders van de NAVO-landen op hun top zullen beslissen de toetredingsgesprekken te beginnen’’, zei topman Jens Stoltenberg maandag voor een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De stap is mogelijk doordat het land zich voortaan Noord-Macedonië gaat noemen. Stoltenberg verwelkomde het akkoord tussen Athene en Skopje daarover. Voor Griekenland is de naamswijziging een voorwaarde om de voormalige Joegoslavische republiek toe te laten tot het militaire bondgenootschap. Montenegro trad vorig jaar toe als 29e lidstaat.

Het opgeloste 'naamconflict' ontstond in 1991 toen Macedonië zich vreedzaam afscheidde van Joegoslavië en doorging als de onafhankelijke Republiek Macedonië. Dat viel slecht in Griekenland, dat zelf een historische regio Macedonië heeft.

Met Macedonië en Albanië, dat al NAVO-lid is, kunnen wat de Europese Commissie betreft ook de onderhandelingen over toetreding tot de EU beginnen. De lidstaten buigen zich daar deze week over, maar enkele landen, waaronder Nederland, vinden dat dit duo daar nog niet klaar voor is, onder meer omdat corruptie en misdaad onvoldoende wordt bestreden. De Tweede Kamer wil niet dat er voor Albanië groen licht wordt gegeven en is net als Frankrijk sowieso niet enthousiast over nieuwe lidstaten.