Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

UPDATE: Danny M. 'niet' naar safehouse overgebracht

De pgp-man is opgewacht door een arrestatieteam en mag zich voorlopig niet meer in Nijmegen vertonen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

In tegenstelling tot een eerdere berichten klopt het niet dat Danny M. met zijn gezin naar een safehouse zou zijn gebracht. Een bron uit de wijk Lindeholt, die goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen, vertelt dat de pgp-aanbieder is gezegd op te krassen. Een gebiedsverbod voor heel Nijmegen, wat ook betekent dat Danny's kinderen geen onderwijs meer kunnen volgen in de stad aan de Waal.  

Arrestatieteam

M. is gisteren na een vakantie opgewacht door een arrestatieteam. Hij zou eerder mogelijk al zijn ingelicht over mogelijke bewegingen rond zijn woning maar had daarover nog geen details ontvangen. Die zouden nog volgen. Vermoedelijk is dat ook de reden dat de politie exact op de hoogte was van zijn aankomst.

Met het nodige machtsvertoon is hem woensdag-namiddag, eenmaal in Nijmegen, meegedeeld dat zijn huis door de burgemeester gesloten is. Hij en zijn gezinsleden kregen dertig minuten om hun spullen te pakken. De pgp-aanbieder is meegevoerd naar het politiebureau voor een onderhoud. 

En toen is Danny verzocht de stad Nijmegen te verlaten. Hij is 'as we speak' onderweg naar een zelfgekozen bestemming. Buurtbewoners zijn ondertussen ingelicht over het vertrek van de familie. 

De politie kreeg drie weken geleden een tip van een buurtbewoner in de Nijmeegse wijk Lindeholt dat een auto verdacht geparkeerd stond, in de omgeving van Danny's huis. Later is dezelfde wagen aangehouden, en bleken er een wapen en munitie in aanwezig. Het zou gegaan zijn om een zwarte BMW 1-serie met omgekatte nummerborden.

Burgemeester

Deze melding en wapenvondst zijn gekoppeld aan mogelijk andere berichten die zijn binnengekomen bij de recherche Gelderland-Zuid. Een totaal 'dreigingsbeeld' dat burgemeester Bruls van Nijmegen er toe heeft doen besluiten Danny M. de toegang tot zijn huis te ontzeggen. Bruls is overigens mogelijk zelf de bron van het verhaal dat M. zou zijn 'ondergebracht' op een veilig adres. Dit zou hij gezegd hebben tijdens de bijeenkomst met buurtbewoners.

De advocaat van Danny, Inez Weski, eist opheldering over de dreiging aan het adres van haar cliënt. Ook zegt de dat zijn privacy is geschonden, uitgaande van de onschuldpresumptie. De zaak die justitie had aangespannen tegen de pgp-aanbieder ligt helemaal stil.

Beschieting

Niet alle berichtgeving over het verleden van M. is helemaal accuraat. Zo klopt het niet, zoals het NOS-journaal donderdagmorgen meldde dat Danny's huis in 2016 tweemaal beschoten zou zijn. Het huis van de Blackberry-met encryptie-aanbieder is nooit beschoten geweest. Wel is het pand naast het zijne beschoten. Daar woont iemand met criminele antecedenten. De politie heeft altijd naar buiten gebracht dat mogelijk het verkeerde pand beschoten zou zijn. Danny hield het er destijds op dat de kogels voor zijn buurman bestemd waren.

Camerabeelden

Ook zijn medio februari '16 twee auto's voor de deur van M. in de fik gestoken, waarbij de vlammen tot aan zijn huis reikte. De pgp-aanbieder zat tijdens dit incident zelf in Spanje. Tijdens het interview dat Panorama vorige maand met M. had beklaagde hij zich erover dat justitie nooit iets gedaan heeft met de camerabeelden die hij zelf tot zijn beschikking had van een persoon die destijds kort voor de brand voor zijn deur had staan posten.