Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sterren gaan Queen of Soul Aretha missen

DETROIT - De sterren betuigen via social media massaal de laatste eer aan Aretha Franklin. De Queen of Soul, die donderdag op 76-jarige leeftijd overleed, wordt geroemd om haar stem en nalatenschap.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

"Het verlies van Aretha Franklin is een klap voor iedereen die van muziek houdt", twitterde Elton John. "Haar stem was uniek, haar pianospel onderschat. Ze was een van mijn favoriete pianisten." Aretha, die al jaren streed tegen kanker, trad in november voor het laatst op tijdens een benefiet van Elton. "Ze was duidelijk niet in orde, en ik vroeg me af of ze wel op kon treden. Maar Aretha deed het, ze deed het geweldig. Ze zong en speelde magnifiek, iedereen was in tranen." Volgens Elton zal "de hele wereld" Aretha, volgens hem de grootste soulartiest aller tijden, haar missen. De zanger is blij met de enorme nalatenschap van Aretha. "De koningin is dood, lang leve de koningin."

Ook Carole King, een van de schrijvers van een van Aretha's grootste hits (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, roemt Franklins enorme nalatenschap. "Wat een leven. Wat een nalatenschap! Zo veel liefde, respect en dankbaarheid. R.I.P. Aretha Franklin", twitterde de singer-songwriter. Barbra Streisand haalt herinneringen op aan een optreden met Aretha dat ze in 2012 gaf. "Het is moeilijk een wereld zonder haar voor te stellen", schreef Barbra op Instagram bij een foto uit 2012. "Niet alleen was ze een unieke, geniale zangeres, haar engagement met de burgerrechten had een onuitwisbare impact."

Pauze

Paul McCartney vroeg via Twitter om "een moment om te danken voor het mooie leven van Aretha Franklin". "Ze zal worden gemist, maar de herinneringen aan haar grootheid als muzikant en een fijn mens zal voor altijd bij ons blijven", aldus de zanger, die zich ook liet inspireren door de Queen of Soul. Ook Lionel Richie liet weten Aretha te gaan missen. "Haar stem, haar voorkomen, haar stijl. Niemand deed het beter. Echt de Queen of Soul. Ik zal je missen!"

Niet alleen artiesten staan op social media stil bij het overlijden van de zangeres. Ook burgerrechtenactivist en dominee Jesse Jackson, die Aretha in haar laatste dagen nog bezocht, twitterde over haar dood. "Een hele hoop muziek heeft vandaag de aarde verlaten. De hemel verheugt zich. Rust in de hemelse vrede." Dominee Al Sharpton liet weten "diep geraakt" te zijn door het overlijden van "een geliefde vriendin en koningin/strijder". Volgens Sharpton is Aretha's werk "op zowel persoonlijk als sociaal vlak legendarisch". Hij raadt iedereen aan "een pauze" te nemen om stil te staan bij "het leven van een mooie ziel".