Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ruzie om Zwarte Piet: Sinterklaascommité Zaanstad doet niet mee met intocht

De beslissing van televisieomroep NTR om tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandijk roetveegpieten te gebruiken, heeft de tongen van Nederland losgemaakt.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Gisteren kwam naar buiten dat de NTR tijdens de nationale intocht alleen roetveegpieten zal inzetten. Hierdoor wordt de compleet Zwarte Piet in de ban gedaan.

Boycot

Het Sinterklaascomité Zaanstad dat normaal de intocht verzorgt, is aangedaan door beslissing van de omroep en kan zich hier niet in vinden. “Wij zijn al behoorlijk aangepast”, liet hij weten. Eerder vertelde de NTR nog dat ze de intocht samen wil organiseren met negen lokale comités. “Wij leveren alleen bruine pieten. Geen roetveegpieten, want daar distantiëren we ons van.” Hij is bang dat kinderen hun buurman of oom herkennen als roetveegpiet.

Eigen feest

Doordat de organisatie niet meedoet aan de landelijke intocht, organiseren zij een eigen Sintfeest met Zwarte Pieten. Op 24 november komt Sinterklaas dan aan in Zaandam Zuid. Andere comités in de regio doen wel mee aan de nationale intocht en leveren 165 Pieten.

@backlink(222223)

Racisme

Bij het anti-Zwarte Pietenkamp ging de vlag uit nadat ze het nieuws van de NTR hoorde. Zij zien de kindervriend als een racistische stereotypering dat wijst na de onderdrukking van zwarte mensen tijdens de slavernij.

Schoorsteen

Veel Nederlanders zijn het daar niet mee eens. Volgens hen is Zwarte Piet zwart doordat hij door de schoorsteen komt en heeft het niets met racisme te maken. Bovendien vinden zij dat een traditie van hen wordt afgepakt. Een enkeling zegt door de beslissing zelfs geen sinterklaas meer te vieren.