Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ros: 'Hillis en Soerel stonden hoger in de pikorde dan Holleeder'

De kroongetuige die brak met het milieu en een nieuwe identiteit kreeg moet vandaag zijn voor Holleeder belastende verhaal doen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Rijen staan er allang niet meer voor het rechtbankgebouw in Osdorp, waar sinds februari dit jaar de inhoudelijke behandeling van het Holleeder-liquidatieproces plaats vindt. En toch geldt vandaag als een van de belangrijkste zittingsdagen. Want sinds vrijdag is getuige Fred Ros aan het woord. Hij is de grootste vis uit het milieu die justitie heeft binnengehaald om Holleeder (en Soerel) veroordeeld te krijgen voor meerdere criminele afrekeningen.

Kroongetuige

Wat heeft Ros te vertellen? Dat is de vraag. Komt hij nog met nieuwe gezichtspunten, of houdt hij het bij het verhaal dat hij al afstak als kroongetuige in het Passage-proces? Daarbij werden op basis van de getuigenissen van Ros criminelen als Jesse R. en Dino Soerel tot levenslang veroordeeld.

Hiërarchie

Namens Panorama is verslaggever Vico Olling aanwezig, al volgen we ook De Telegraaf. Het gaat vanaf een uur of half elf in de ochtend vooral over de hiërarchie tussen de drie mannen die justitie ziet als de opdrachtgevers van vele liquidaties. Dat is het trio Stanley Hillis, Dino Soerel en Willem Holleeder. Ros zegt: "Als Stanley en Dino iets niet wilden, en Willem Holleeder wel, dan gebeurde het niet. Dat is wat ik erover kan zeggen." Waarmee hij suggereert dat Hillis en Soerel nog net effe iets hoger in de rangorde stonden dan De Neus. Licht ontlastend voor Holleeder dus, die hij volgens eigen zeggen nauwelijks gekend heeft.

En ook: "Als Willem het dan wel wilde dan had 'ie pech. Holleeder mocht geofferd worden want die was een clown. Serieuze mensen offer je niet."

Machtspiramide

Ros gaat verder ook in op de rangorde naar beneden toe, de 'machtspiramide' af. Hij plaatst Soerel aan de top van die pyramide, met Hillis naast zich. "Al was Dino leidend." Daarbij komt Ros met een brisante anecdote. Hij vertelt dat er een crimineel in Spanje rondliep die ervan verdacht was een kind te hebben mishandel. Soerel zou daarop gezegd hebben: "Ik ga dit bespreken met die Ouwe, kijken of daar een potje voor ligt." 'De Ouwe' was de bijnaam van Hillis in het milieu.

Geld

Verder naar beneden, de trap af, zien we Ali Akgün, die dan wel veel geld verdiende (met drugshandel) maar toch slechts op het niveau van middenkader opereerde. In datzelfde kader waren ook Jesse R. en Sjaak Burger actief. Peter La Serpe, die andere kroongetuige van justitie, stond een beetje onder Ros.