Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wim Schippers en Olga Zuiderhoek bij unieke filmavond

AMSTERDAM - Acteurs Wim T. Schippers en Olga Zuiderhoek zijn woensdagavond aanwezig bij een eenmalige vertoning van Rigor Mortis, het speelfilmdebuut van regisseur Dick Maas. De film uit 1981 is zelden in de bioscoop vertoond.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De zwarte komedie opent woensdagavond het jaarlijkse festival Amsterdamned, waarin genrefilms worden geëerd. Het festival begint traditioneel met een film van Maas, die als de 'godfather' van de Nederlandse horrorfilm wordt beschouwd. De regisseur zelf is ook aanwezig in bioscoop Kriterion, maakte organisator Film Events bekend.

Rigor Mortis vertelt over een caféhouder die om publiciteit te genereren het wereldrecord 'grafliggen' wil verbeteren. De belangstelling blijft uit tot, na 124 dagen, een door motorpech opgehouden televisieploeg een nacht doorbrengt in het café. Veel hoofdrolspelers, zoals Leen Jongewaard, Rijk de Gooyer en Gees Linnebank, zijn inmiddels overleden.

Het festival Amsterdamned duurt tot en met vrijdag. Op het programma staan nieuwe en oude films in de genres horror, fantasy en sciencefiction, waarvan de meeste geen Nederlandse release krijgen. Een speciale hommage wordt dit jaar gewijd aan Brian De Palma, die klassiekers als Body Double, Dressed to Kill en Raising Cain maakte.