Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van Gogh-rover Okkie Durham doet boekje open over Patrick Kluivert

“Toen ik bij Patrick Kluivert in Barcelona verbleef, wist hij niet dat ik die schilderijen gejat had. Dat heb ik hem nooit verteld. Ik zei alleen: ik word gezoct, je komt in alle kranten als ze me bij je pakken. Toen zei Patrick: dat kom ik toch al.”

Van Gogh-rover Okkie Durham doet boekje open over Patrick Kluivert

In de Brandpunt-documentaire over de Van Gogh-roof heeft Okkie begin 2017 toegegeven dat hij inderdaad bij Patrick Kluivert in Spanje verbleef na de diefstal van de Van Gogh-schilderijen. De oud-international doet de bewering van Okkie tot de dag van vandaag overigens af als ‘klinkklare onzin’. Tegenover De Telegraaf stelde hij naar aanleiding van de Brandpunt-documentaire: ”Ik heb Octave Durham vast ook ontmoet, wellicht in mijn club CDLC, zijn gezicht komt me zelfs bekend voor. Maar dat ik hem onderdak heb geboden, is pertinente onzin. Sterker, als ik zijn verleden had gekend, was ik vanzelfsprekend ver uit zijn buurt gebleven.”

Om te bewijzen dat Kluivert niet de waarheid spreekt, laat Okkie een paar foto’s zien. Een is van het geboortekaartje van Shane, de jongste zoon van Kluivert. De envelop is geadresseerd aan: ‘De heer O. Durham’. Een andere foto is van een ‘special invitation’ voor de presentatie van de biografie die Telegraaf-journalist Mike Verweij schreef over Patrick Kluivert. “Ik ken Patrick echt goed. Het is een hele lieve jongen,” zegt Okkie. “Toen ik bij Patrick in Barcelona verbleef, wist hij niet dat ik die schilderijen gejat had. Dat heb ik hem nooit verteld. Ik zei alleen: ik word gezocht, je komt in alle kranten als ze me bij je pakken. Toen zei Patrick: dat kom ik toch al.”

Octave 'Okkie' Durham.

Het feit dat Okkie de naam van Kluivert überhaupt noemde, kwam hem op de nodige kritiek te staan. Sommigen vonden het een smerige streek dat hij eerst bij Kluivert onderdook om dit vervolgens jaren later alsnog in de media te melden. Volgens Okkie is het simpel. “Patrick had gewoon eerlijk moeten zeggen: ja Okkie was bij mij, maar ik wist niet dat hij die schilderijen had gestolen. Dan was er niks aan de hand geweest.”