Europees arrestatiebevel voor vermeend Martin Kok-lokker

De politie in het Verenigd Koninkrijk heeft een Europees arrestatiebevel afgegeven voor Christopher Hughes, de man die met Martin Kok op stap was.
@media (max-width: 679px){#fig-65e1b0aa1f78e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1b0aa1f78e img{#fig-65e1b0aa1f78e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e1b0aa1f78e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1b0aa1f78e img{#fig-65e1b0aa1f78e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e1b0aa1f78e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1b0aa1f78e img{#fig-65e1b0aa1f78e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e1b0aa1f78e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1b0aa1f78e img{#fig-65e1b0aa1f78e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Europees arrestatiebevel voor vermeend Martin Kok-lokker

We kennen hem in Nederland als Scotty. Dat is een bijnaam die we in de Britse pers nergens terug zien. Daar, op de website van BBC bijvoorbeeld, heet hij Christopher Hughes (30), en wordt hij gezien als een lid van een criminele organisatie die onder leiding staat van de Schotse gebroeders Gillespie. Voor zowel deze broers als Hughes geldt een Europees Arrestatie Bevel 'op basis van een groot aantal delicten', wat wil zeggen dat de politie in alle landen die zijn aangesloten zijn bij de Europese Unie over dient te gaan tot een aanhouding zodra deze personen op hun grond gesignaleerd zijn.

Cocaïnehandel

De opsporingsdiensten in Groot Brittannië zijn op zoek naar een criminele groepering die met name de cocaïnehandel in het noorden van het land beheerst. Barry- en James Gillespie zijn de afgelopen twintig jaar opgeklommen van de middenmoot van de drugshandel tot de absolute top. De politie overzees vermoedt dat de Gillespie-brothers banden onderhouden met Nederlandse clans. Maar ook dat zij in Zuid Amerika een belangrijke rol spelen binnen de cocaïnehandel. 

Algarve

De Gillespiebroers - die zich lange tijd voor hebben gedaan als vastgoedondernemers - zijn sinds enige tijd voortvluchtig. Aanvankelijk zaten ze in de Portugese Algarve, maar daar lijkt nu geen sprake meer van. Vermoedelijk zitten ze nu in Brazilië. Vorig jaar zijn een aantal leden van hun organisatie in Schotland veroordeeld tot lange gevangenisstraffen op basis van opiumdelicten.

Club Bocaccio

Een opmerkelijk feit is dat de zoektocht naar deze broers samenvalt met de jacht op Christopher Hughes. We kennen hem als de man die de laatste dag van Martin Kok's leven met de crimeblogger op stap was. In de Nederlandse media is hij vaak als 'Scotty' aangeduid. Kok pikte Hughes op bij het Citizen M hotel in Amsterdam-Zuid en reed later die avond naar Club Bocaccio in Laren. Kok was ingegaan op een aanbod om te adverteren met een cryptotelefonie-service die door Hughes werd vertegenwoordigd. 

Verklaringen

Hughes is kort na de liquidatie van Kok, op 8 december 2016, gehoord door de politie Midden-Nederland. Opvallend was dat hij de plaats delict meteen had verlaten nadat Kok in het holst van de nacht in zijn wagen was doodgeschoten. De politie in Nederland onderzoek nu of Hughes niet toch een rol heeft gespeeld bij deze criminele afrekening en heeft daartoe vorig jaar een bezoek afgelegd aan Glasgow - waar het team zetelt dat de Gillespiebroers probeert te pakken. Vermoedelijk geldt het genoemde arrestatiebevel daarom ook voor Scotty's mogelijk rol bij de moord op Kok. Maar daar wordt in de Britse pers geen melding van gemaakt.

Schotse rol

Een mogelijke Schotse rol bij de moord is niet zo vreemd als het misschien lijkt. Zeker gezien het feit dat de vermeende bazen  van Hughes - de Gillespie's - zogezegd contacten zouden onderhouden met criminele organisaties op het Europese vasteland. 

Spoor

Een ander spoor loopt naar Marokko. Daar heeft liquidatieverdachte Anouar B. in Marokko verklaringen afgelegd over de rol van Scotty. Die zou de hitmen gedurende de uren dat hij met de crimeblogger op stap was gewezen hebben op de plek waar Kok zich bevond. Waarbij moet gezegd dat de manier waarop deze verklaringen tot stand zijn gekomen vragen oproept. Aan de rechtbank van Zutphen loopt overigens op dit moment een zaak tegen een verdachte die zou behoren tot de groep die Kok zou hebben omgebracht. Dat zou volgens justitie zijn gebeurd in opdracht van Ridouan Taghi.

Benidorm

Hughes zou enige tijd in Benidorm hebben gezeten. Waar hij nu zit is een raadsel.