Hollywoodheld is terug met bikkelharde actiefilm

Liam Neeson (66) is jarenlang een gewaardeerd karakteracteur in Hollywood en vooral bekend vanwege zijn voor een Oscar genomineerde hoofdrol in Schindler's List van regisseur Steven Spielberg.
@media (max-width: 679px){#fig-65e73a1cbd028 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e73a1cbd028 img{#fig-65e73a1cbd028 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e73a1cbd028 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e73a1cbd028 img{#fig-65e73a1cbd028 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e73a1cbd028 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e73a1cbd028 img{#fig-65e73a1cbd028 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e73a1cbd028 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e73a1cbd028 img{#fig-65e73a1cbd028 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Neeson

Liam Neeson (66) is jarenlang een gewaardeerd karakteracteur in Hollywood en vooral bekend vanwege zijn voor een Oscar genomineerde hoofdrol in Schindler's List van regisseur Steven Spielberg. Tot hij in 2009 dankzij Taken ‘per ongeluk’ wordt ontdekt als actie-ster. Sindsdien maakt hij van vrijwel elke film waarin hij knokt een kassucces. Vanaf volgende week te zien in Cold Pursuit.

Exact tien jaar geleden verschijnt de bikkelharde actiethriller Taken in de Amerikaanse bioscopen, in Europa is de in Frankrijk geproduceerde film dan al enkele maanden te zien. Op het eerste gezicht een dertien-in-een-dozijnproductie, een zoveelste machofilm waarin een Amerikaanse vader in Europa wanhopig op zoek gaat naar zijn ontvoerde dochter en onderweg alles en iedereen op zijn pad uit de weg ruimt. Oh, en onze eigen Famke ‘GoldenEye’ Janssen doet mee.

Er is echter nog één opvallend gegeven: de hoofdrol is weggelegd voor acteur Liam Neeson. Een onwaarschijnlijke casting, omdat de Noord-Ier tot dan toe vooral bekend is door rollen in historische dramafilms over waargebeurde verhalen én door de mierzoete romcom Love Actually, maar zeker ook omdat hij met zijn 56 jaar voor actiebegrippen stokoud is. Het blijkt evenwel een schot in de roos. Taken haalt met een bescheiden budget van 22 miljoen euro wereldwijd dik 200 miljoen euro op in de bios. Het leidt niet alleen tot twee logische vervolgfilms die nóg beter scoren (allebei ruim 300 miljoen euro), maar ook tot een totaal nieuw carrièrepad voor de Hollywoodveteraan. Vanaf volgende week is Liam Neeson – inmiddels 66 jaar oud – te zien in de keiharde actiefilm Cold Pursuit, volgens critici misschien wel zijn beste rol in de laatste tien jaar. Wie is deze man die voor velen geldt als de meest onwaarschijnlijke actieheld van Hollywood? En, is hij een racist?

Liam de Noord-Ier

Liam John Neeson komt op zaterdag 7 juni 1952 ter wereld in de Noord-Ierse stad Ballymena in het gezin van Katherine ‘Kitty’ en Bernard ‘Barney’ Neeson. Hij is het derde kind van de vier en de enige zoon van het stel; hij wordt vernoemd naar de lokale pastoor. De jonge Liam groeit op als katholiek in een overwegend protestante omgeving en maakt als tiener en twintiger de heftige politieke en religieuze strijd in zijn geboorteland –  die bekendstaat als The Troubles – van dichtbij mee.

Kort na een van de meest bloederige momenten, de Bogside Massacre op 30 januari 1972, beter bekend als Bloody Sunday, loopt de dan 19-jarige Neeson diverse keren mee in emotionele protestmarsen om te demonstreren tegen het onnodig neerschieten van 28 demonstrerende landgenoten door Britse soldaten. Veertien van hen overleven die schietpartij niet. De religieuze strijd die zijn land decennialang verdeelt en in totaal meer dan 3000 levens eist – en waarbij de ruzie incidenteel nog altijd oplaait – maakt diepe indruk op de jonge Neeson. In gesprek met een journalist tijdens de première van de op The Troubles gebaseerde film Five Minutes of Heaven zegt Neeson er jaren later het volgende over: “Ik zal die verschrikkelijke tijd voor altijd met me meedragen. Mijn geboorteplaats Ballymena is zwaar geraakt door het conflict en ik ken veel jongens en meiden uit mijn jeugd die later deel hebben genomen aan de strijd of juist slachtoffer zijn geworden. Zowel protestanten als katholieken. Het zit bij mij, net als bij alle Noord-Ieren, in mijn dna.”


Wil je het hele artikel over Liam Neeson lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..