NB: Update van eerder gepubliceerd bericht.
Dat is even schrikken. Nico van Empel is afgelopen zondag overleden. Hij is 68 jaar geworden. De Haagse ex-crimineel raakte bekend door zijn deelname aan een programma van Peter R. De Vries. Daarnaast noteerde Misdaadjournalist veel van zijn verhalen voor het boek Haagse Penoze.
Haagse circuit
Ook al had hij dan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Van Empel zat nooit stil. Voor Panorama spraken we hem zo nu en dan. Bijvoorbeeld vorig jaar nadat de Delftse crimineel Karel Pronk was doodgeschoten. Van Empel, die veel mensen uit het Haagse circuit kende, gaf dan even onomwonden zijn mening: "Die man was een psychopaat. Hele nare man."
Verborgen camera
Over een ander type psychopaat had Van Empel ook het een en ander te vertellen. Van Empel was een bekende van de seriemoordenaar Koos Hertogs. Voorzien van een verborgen camera wist hij de drievoudig kindermoordenaar verhalen over zijn gruweldaden te ontlokken. De ervaring met de verborgen camera in samenwerking met het team van Peter R. De Vries noemde Van Empel de zwaarste opgave in zijn leven. Hij had er nog jarenlang nachtmerries van, zo vertelde hij Panorama. Hij had ook het idee dat hij de gevolgen van zijn actie van tevoren niet goed ingeschat had, en dat de nazorg van de redactie te wensen over liet.
Zwak Hart
De rasechte Hagenees Van Empel heeft gedurende zijn leven zo veel mee gemaakt dat er wel tien boeken samengesteld hadden kunnen worden op basis van zijn verhalen. Dat had hij zelf ook door, en daarom schreef hij geregeld aan zijn eigen weblog, zie hier. De laatste jaren deed hij het iets rustiger aan, als geëmigreerd gezinshoofd in Thailand, nadat hij in een eerder leven in Nederland een gezin had gehad. Een verleden waar hij met de nodige spijt op terug keek: "Ik heb mijn eerste vrouw en mijn zoon laten zitten."
Hij had een zwak hart en is in zijn slaap overleden. Van Empel slikte bloedverdunners om bloedproppen tegen te gaan. Toch was hij ondanks deze medicatie veel onderweg in het verre oosten, zo merkten we, als we hem spraken. Wilde verhalen over reizen en ontmoetingen vielen vaak samen met anekdotes over zijn kinderen die weer een of ander examen hadden gehaald. Vaak ook kwamen kinderen erbij staan als Nico weer eens aan het Skypen was en nog wat huiswerk had moeten nakijken, op zulke momenten gingen zware verhalen over de mores van de onderwereld hand in hand met kiekjes uit het huiselijke leven.
Gevangenis
Ook de Panorama heeft regelmatig besteed aan de man die in criminele zin te rangschikken valt als oplichter en fraudeur. Goed hij zal er wel dingen naast hebben gedaan, maar het belazeren van instanties en organisaties was toch zijn specialisme. Hij belandde er regelmatig door in de gevangenis.
Uitschot
Hier het intro van een portret dat we twee jaar van hem publiceerden. De titel van het stuk is: 'Ik ben uitschot!' Toen we hem de pdf-drukproef van het artikel opstuurden reageerde hij als volgt: "Ja, dat was wel even schrikken om mezelf zo terug te zien. Maar toch is het zo, dus ik vind het prima zo."