Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederlandse onderzoekers: ‘van gamen word je slimmer’

Als je niet gezegend bent met een goed stel hersenen moet je snel gaan gamen. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht wordt je daar namelijk slimmer van.

Nederlandse onderzoekers: ‘van gamen word je slimmer’

Onderzoek

Jessica Piotrowski en Patti Valkenburg zijn beiden verbonden aan de UvA en Karin Fikkers aan de Universiteit van Utrecht. De drie onderzoeksters worstelden met het vraagstuk of gamen invloed heeft op de intelligentie van de gamer. Met name de fluïde intelligentie was daarvoor van belang. Dat is het type intelligentie wat je in staat stelt om problemen op te lossen door het herkennen van patronen, causale verbanden en logisch nadenken.

Aanval

De vraag was of een zich herhalend patroon van opdrachten en situaties van invloed is op dat specifieke onderdeel van de intelligentie. Dat is immers waar een gamer mee wordt geconfronteerd. Zo denk je tijdens het gamen na over de zwakke plekken van je tegenstander, bepaal je de beste aanvalsstrategie en hoe je de tegenstander te slim af kunt zijn.

Wonderbaarlijk

Voor het onderzoek werd een groep van 934 kinderen samengesteld met een leeftijd van drie tot zeven jaar. Vier jaar lang werd de groep gevolgd en onderzocht. Wonderbaarlijk genoeg zagen de onderzoekers duidelijke verbanden tussen de ontwikkeling van de fluïde intelligentie en het gamen. Bij alle deelnemers werd een belangrijke verbetering van de fluïde intelligentie vastgesteld. In het onderzoek werd er gekeken naar kinderen, maar het is goed mogelijk dat het dezelfde invloed heeft op jongeren en volwassenen.