Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Macron komt met actieplan na 'hesjescrisis'

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron komt met een actieplan om, na een diepe crisis, zijn beleid aan te passen. Met nog zes weken te gaan voor de Europese parlementsverkiezingen houdt hij vanaf 20.00 uur een toespraak. Zijn beleid is vorig jaar stukgelopen op massale protsten van in gele hesjes gestoken betogers. Vooral de stijging van de benzine- en dieselprijzen moest het ontgelden. Daarmee moest volgens Macron de klimaatsverandering worden getemperd.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Maar hij heeft onder meer die prijsverhogingen snel ongedaan gemaakt, na spontane protesten en blokkades in heel het land die in november na oproepen op sociale media begonnen. De chaotische en niet-duidelijk geleide beweging van gele hesjes betoogt nog steeds op zaterdagen. Ze keert zich tegen Macron als iemand die uitsluitend de belangen dient van goed verdienende stedelingen.

Om het tij van de gele hesjes te keren, heeft Macron een nationaal debat opgezet. Hij presenteert maandag en woensdag zijn conclusies van het debat en de nieuwe plannen. Macron houdt ervan de spanning erin te houden en heeft alleen prijsgegeven dat hij ,,ingrijpende veranderingen'' aankondigt. Andere grote plannen maakt hij woensdag bekend op een persconferentie.