De robots uit Eindhoven rijden op wielen over een veld. Kuijpers: "Ze moeten de wereld om zich heen in kaart brengen. Waar ben ik, waar is de tegenstander, waar is de bal, waar zijn de lijnen? Ze werken samen en hebben strategieën. Andere divisies hebben lopende robots. Over een jaar of tien kunnen die rennen en schieten. Het zal nog wel even duren voor dat allemaal is samengevoegd, maar dan heb je een lopende robot met goede strategie, goede sensoren en kunstmatige intelligentie. Het gaat ontzettend hard in de robotica."
Een robotvoetbalveld is ongeveer half zo groot als een veld voor zaalvoetbal. Een robotteam bestaat uit een keeper en vier veldspelers. Eindhoven heeft ook een robot op de reservebank. De Nederlandse spelers heten Sari van Verenstaal, Lieke Motors, Jackie Groenestroom, Dominique Bluetooth, Lineth Rekenbrein en Vivianne Wielema, naar de Oranje Leeuwinnen. In het verleden kende Tech United robotspelers als Robin van Perslucht en Gregory van der Tandwiel.
WK-winst
Het robotteam is flink aangepast na de WK-winst van vorig jaar. De finale toen was te spannend, aldus Kuijpers. Vivianne Wielema is bij de selectie gehaald. De nieuwkomer is veel sneller dan haar teamgenoten, dankzij vijf extra wielen. "Ik denk dat zij hier haar eerste doelpunt voor de Robotleeuwinnen gaat maken. Supergaaf dat ze dat kan doen op dit wereldtoneel." Ook kunnen de robots beter dribbelen en beter hun eigen tactiek bedenken. Belangrijkste concurrent voor de wereldtitel is een Chinees studententeam.
Tech United doet ook mee in een klasse voor zorgrobots. Kuijpers: "Die moeten bijvoorbeeld een blikje cola brengen, vragen beantwoorden, mensen in een restaurant naar een tafel begeleiden en bestellingen opnemen, bestek oprapen. Voor elk onderdeel krijgen ze punten." Dat is meer dan alleen een spel. Ooit kunnen de robots zulke vaardigheden gebruiken in bijvoorbeeld een zorginstelling, wanneer ze bijvoorbeeld moeten herkennen dat een bewoner in nood is en om hulp vraagt.