Het schip, de onder Spaanse vlag varende Open Arms, vaart niet terug naar Libië, want volgens Camps hebben de geredde migranten "ontegenzeggelijk tekenen van geweldpleging waar ze in Libië onder hebben geleden". Dit is niet zichtbaar op beelden van de Spaanse televisieomroep TVE die aan boord verslag doet van de reis van de Open Arms. De boot zou naar schatting 80 kilometer ten oosten van Tunesië naar het noorden, richting Lampedusa, varen.
Italië heeft beklemtoond dat het schip niet in Italiaanse wateren mag komen. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini voert een beleid van 'gesloten havens'. Hij wil daarmee illegale immigratie stoppen. Hij beschouwt de acties van onder meer Open Arms als een vorm van mensensmokkel. In het jaar voordat Salvini in 2018 met zijn rechts-populistische antimigratiepartij Lega samen met protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) aan de macht kwam, kwamen er naar schatting 120.000 illegalen over zee naar Italië.
Boete
De Spaanse autoriteiten hebben de bemanning van de Open Arms voor het schip de laatste maal uitvoer, uitdrukkelijk verboden "actief naar mensen in nood op zee te zoeken". Open Arms kan tot 900.000 euro boete krijgen als blijkt dat de bemanning zich daar niet aan heeft gehouden. Italië legt boetes tot 50.000 euro op voor het zonder toestemming varen in de territoriale wateren. Salvini wil die boetes tot een miljoen euro verhogen.
Salvini heeft al gedreigd het schip de Alan Kurdi in beslag te nemen als het de Italiaanse wateren binnenvaart. Dat schip van de Duitse hulporganisatie Sea-Eye vaart naar schatting 65 kilometer ten noorden van Lampedusa met meer dan veertig bij Libië opgepikte migranten aan boord. Het onder Nederlandse vlag varende schip de Sea-Watch 3 ligt al een circa maand aan de ketting in Sicilië.