Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Limburgse apotheker wegens fraude geschorst

EINDHOVEN (ANP) - Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een Limburgse apotheker geschrapt uit het BIG-register wegens fraude met medicijnen. Zijn bevoegdheden als apotheker zijn per direct geschorst. Dat is de zwaarste straf die het tuchtcollege kan opleggen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De apotheker was tot september 2016 bestuurder van tientallen apotheken in Limburg. Hij heeft andere geneesmiddelen aan patiënten verstrekt dan hij declareerde bij de zorgverzekeraars. Dat deed hij met behulp van zelf ontwikkelde software, waarmee de onjuiste declaraties bij de verzekeraars werden ingediend. In plaats van de door de verzekeraars voorgeschreven "preferente" medicijnen schreef hij niet-preferente medicijnen voor. "De software was dusdanig geprogrammeerd dat dit 'omkatten’ automatisch gebeurde. Het betrof in totaal ongeveer 3 miljoen omgekatte declaratieregels", aldus het college.

De apotheker betwist dat er sprake is van (zorg)fraude. De patiënten hebben volgens hem geen nadeel ondervonden. Maar volgens het college wist de apotheker dat de declaraties onjuist waren en had hij de software zo laten bouwen dat de onjuistheid van de declaraties niet zichtbaar en niet te controleren was.