"Mijn moeder had het veel over het leven in Velp tijdens haar vormende jaren, waar ook de oorlog deel van uitmaakte", vertelt Dotti aan RTL Boulevard. "Je stelt je de kleine Audrey voor, voordat ze bekend werd en vooral ook dat ze in de oorlog had kunnen omkomen." Hepburn's ouders verhuisde tijdens de oorlog naar Nederland in de hoop dat Nederland net zoals in de Eerste Wereldoorlog neutraal zou blijven. Haar ouders waren in eerste instantie beiden fascistisch, maar haar moeder ging in 1940 bij het verzet nadat haar zwager werd doodgeschoten door de nazi's. Door dit verleden besloot Hepburn om bepaalde rollen niet aan te nemen, zoals een rol in De slag om Arnhem, een film over de periode die ze zelf mee heeft gemaakt, en de rol van Anne Frank.
Hepburn sprak vloeiend en deftig Nederlands. "Het was haar geheime taal, die ze met haar moeder sprak. Voor ons was het een mysterie." Ook qua karakter was ze niet volledig Brits. "Ze was heel Nederlands, als persoon en in haar gewoonten", vertelt Dotti. "Op winteravonden, met Robert, maakte ze hutspot. Ze was er trots op om Brits te zijn, maar ik heb haar altijd als een Nederlandse vrouw gezien."
Icoon
Het feit dat ze een icoon was, vond Dotti altijd maar raar. "Ik heb haar altijd een gewone moeder gevonden en was verbaasd dat mensen naar rare of ongewone gewoontes bij haar zochten. Maar nu als vader, begrijp ik dat het een hele prestatie voor haar was om normaal te blijven."
Tot op de dag van vandaag zien mensen Hepburn als een stijlicoon. Zo laat Meghan Markle zich vaak inspireren door haar stijl en draagt zij Givenchy, het merk van Hubert de Givenchy, voor wie Hepburn een muze was.