Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Iran pakt Russische journaliste op om spionage

TEHERAN (ANP/DPA) - Rusland zegt vrijdag dat Iran de Russische journaliste Joelia Joesik heeft opgepakt op verdenking van spionage. "Volgens haar moeder wordt Joelia ervan beschuldigd voor de Israëlische geheime diensten te werken", zei Andrej Ganenko van de Russische ambassade in Teheran.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Moskou heeft de Iraanse ambassadeur in Rusland uitgenodigd om de zaak op te helderen, terwijl Israël vooralsnog weigert commentaar te leveren. De Russische autoriteiten gingen er vanuit dat de journaliste om privé-redenen in Iran verblijft. De arrestatie van Joesik ligt gevoelig, omdat Rusland goede banden onderhoudt met Iran.

De voormalige echtgenoot van de journaliste laat op Facebook weten dat Joesik als correspondent in Iran werkte. Ook zegt hij dat haar een celstraf van tien jaar boven het hoofd hangt als spionageactiviteiten volgens de rechters worden bewezen.

Joesik, die ook verscheidene boeken schreef, werd gearresteerd in een hotel en moest haar paspoort inleveren. Zaterdag verschijnt ze voor een rechtbank in Teheran.