Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jack Spijkerman: ‘Koester vooral de herinnering aan Kopspijkers!’

Zaterdag (7 december) mag de vlag uit, want het ooit zo populaire tv-programma Kopspijkers komt eenmalig terug op tv. In volle glorie, dus met alle bekende cabaretiers, het Kopspijkers-spel en, natuurlijk, Jack Spijkerman zelf.

Jack Spijkerman: ‘Koester vooral de herinnering aan Kopspijkers!’

De terugkeer van Kopspijkers is een aflevering van DWDD Heimwee. Waarom doe je het niet zelf?

“Heel simpel: het oorspronkelijke idee van BNNVARA was om nog één keer een aflevering te maken en er een goed doel aan te koppelen, om donateurs te werven. Maar ik proefde al snel dat ze inspraak wilden in onze teksten en dat staan we niet toe. Dat hebben we nooit gedaan, dus nu ook niet. Het was allemaal al van de baan toen Matthijs van Nieuwkerk hier lucht van kreeg en voorstelde om het dan onder de paraplu van De Wereld Draait Door uit te zenden. Nu mogen we, als vanouds, weer doen wat we willen.” 

Staat iedereen te popelen?

“Volgens mij had ik iedereen binnen tien minuten bij elkaar: Paul Groot en Owen Schumacher, die later Koefnoen gingen doen, Erik van Muiswinkel, Peter Heerschop, Sanne Wallis de Vries, Viggo Waas… ze zijn er allemaal bij. Misschien heb ik wel te veel cabaretiers, maar wat geeft dat. Ze komen nog regelmatig bij mij over de vloer, dus we hebben het vaker gehad over een terugkeer, gekscherend. Ik bedoel, als de Lama’s in de Ziggo Dome staan…”

We noteren: Kopspijkers in 2020 in de Ziggo Dome!

“Nee, nee, nee! Het is echt eenmalig. Het komt na zaterdag ook niet meer terug op tv. Ik ben er niet voor niks drie jaar geleden mee opgehouden. Maar van zo’n aflevering als nu begint het wel te kriebelen. We nemen het zaterdagmiddag op en zenden het dan ’s avonds uit, net als vroeger. We halen er ook maar maximaal twee minuten uit. Arjen Lubach doet dat ook, maar dan op zijn manier. Hij is een van de weinigen die dat Kopspijkers-gevoel nog een beetje bij zich draagt.” 

Daarover gesproken: wat vind je van het cabaretaanbod op tv sinds Kopspijkers is verdwenen?

“Matig. Wat wij hadden was uniek. Buiten het feit dat we een hechte groep waren: er keken gewoon 3,5 miljoen mensen naar ons hè. Hele gezinnen – vader, moeder én kinderen – zaten voor de buis. Dat merk ik nu ook aan alle reacties: ze gaan weer allemaal kijken. Uit pure nostalgie. Koester vooral die herinnering, zou ik zeggen.”

Het schijnt dat Bert Visscher het Kopspijkers-spel tegen Brigitte Kaandorp gaat spelen. Een ADHD’er met een hamer in zijn hand: denk je niet dat daar doden bij gaan vallen?

“Ik zal hem goed in de gaten houden, beloofd.”

DWDD Heimwee: Kopspijkers is zaterdag 7 december om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO1.