Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dartsbond BDO nog verder in de problemen

De Britse Dartsbond BDO lijkt steeds dichter bij de rand van de afgerond te komen. Tijdens het WK is besloten om het prijzengeld van datzelfde toernooi nog eens te verlagen.

Dartsbond BDO nog verder in de problemen

BDO

Ooit was de BDO de grootste en enige dartsbond ter wereld. Wie herinnert zich niet de prachtige momenten van Raymond van Barneveld waar hij wereldtitels op Lakeside veroverde en daarmee het darts in Nederland op de kaart zette.

Niveau

Hoe anders is het nu bij de BDO. Alle topspelers zoals Michael van Gerwen, Peter Wright en Gary Anderson spelen tegenwoordig voor concurrent PDC die ontzettend ver zijn uitgelopen. De BDO’ers van tegenwoordig spelen op Glen Durrant na geen enkele rol van betekenis in de PDC, omdat het niveauverschil te hoog is.

BBC

Ook met de toernooien gaat het niet meer zo goed. Een paar jaar geleden besloot het Engelse BBC om Lakeside niet meer uit te zenden. De wedstrijden van de bond wisten dan ook steeds meer mensen te bereiken. Het gevolg was dat er regelmatig maar tientallen mensen in een zaal zaten bij een toernooi, vergelijk dat maar eens met de PDC-evenementen waar heel Ahoy of Alexandra Palace is uitverkocht.

Lakeside

Afgelopen jaar maakte de BDO een omstreden beslissing. Voor het eerst in jaren werd besloten om het WK niet meer te spelen in de Lakeside Country Club in Frimley Green, maar in de O2-Arena. Niet in de enorme ruimte, maar slechts in een bijzaaltje. Dit tot het zere been van de weinige fans die nog over waren. Hierdoor zijn er tijdens het WK op sommige dagen waar het toeschouwersaantal niet boven de 100 uitkomt.

Van Barneveld pakte in totaal vier wereldtitels op Lakeside.

Geldnood

Dit alles zorgt ook voor financiële problemen bij de dartsbond. Het gevolg is dat bedrijven die diensten leverden aan de BDO niet meer betaald kregen. Door het geldnood werd door de bond besloten het prijzengeld flink te verminderen. Hierop besloot PDC-WK-sensatie Fallon Sherrock af te zien van deelname bij het WK voor vrouwen. 

Prijzengeld

Maar dat is nog niet alles, want het blijkt nu nog erger. Na de eerste is nu tijdens het toernooi besloten om een nog groter gedeelte van het prijzengeld weg te halen, meldt Dartfreakz. Oorspronkelijk was het 100.000 pond, werd toen aangepast tot 50.000 en is inmiddels gezakt naar 23.000 pond. Ter vergelijking: Peter Wright wist door in de finale van het PDC-WK 500.000 pond bij te schrijven.

Exit

Het lijkt dus het einde voor dartsbond BDO. Elke weldenkende speler rest niets anders dan zich aan te melden voor Q-School, het kwalificatie toernooi van de PDC. Winnaars van dat evenement krijgen een toerkaart voor twee jaar, waarmee ze bijna alle toernooien van die bond mogen gooien. Mocht het spelers niet lukken, dan hebben ze pech. Ze mogen dan slechts meedoen aan de zogenaamde Challenge Tour van de PDC waar het prijzengeld een stuk lager ligt. Echter, met de bedragen die bij de BDO nu op tafel liggen, lijkt dat verschil verwaarloosbaar.