Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oorlogsepos 1917 stoot Star Wars van de eerste plaats

Het oorlogsepos 1917 van de Britse regisseur Sam Mendes heeft donderdag de negende Star Wars-film The Rise of Skywalker van de eerste plaats gestoten in de bezoekerslijst van de bioscopen. Het imposante drama van Mendes, dat afgelopen zondag werd bekroond met de twee belangrijkste Golden Globes, trok op de openingsavond meer dan 30.000 mensen naar de Nederlandse bioscopen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De film 1917 vertelt over twee Britse soldaten die in een race tegen de klok een boodschap moeten overbrengen aan een regiment dat in een Duitse hinderlaag dreigt te lopen. Als zij niet in hun missie slagen, sterven meer dan 1600 Britse militairen.

Mendes baseerde de film onder meer op de verhalen van zijn opa die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen vocht. De regisseur, die eerder onder meer Skyfall, Spectre en American Beauty maakte, draaide 1917 in extreem lange takes van negen tot tien minuten, zodat de kijker zich bijna zelf in de loopgraven waant. Het epos geldt als een van de grote kanshebbers bij de uitreiking van de Oscars, half februari.

Donderdag stond de tragikomedie April, May en June, het nieuwe project van het team achter het succesvolle Gooische Vrouwen, fier op de tweede plaats. Inmiddels zagen al meer dan 265.000 mensen de film. Star Wars: The Rise of Skywalker haalde donderdagavond brons, en staat nu op in totaal 689.000 bezoekers.